A Mellrák Tudatosításának Nemzetközi Hónapja (MRTNH) - 2019. október

Október a tudatosítás hónapja, mármint ami a mellrákot illeti. Az egész világ országaiban kiemelésre kerülve, a kampány célja a figyelem és tudatosítási szint növelése a korai felismerése, kezelésre, de ezen különösen súlyos betegség megelőzésére vonatkozóan.

A mellrák előfordulásának mértéke sokkal meghaladja a többi ráktípus mértékét, minden országban, ezek fejlettségi szintétől függetlenül. Ugyanakkor a rák okozta elhalálozások fő okát képezi, az ezen betegség okozta összes elhalálozás 15%-ért lévén felelős a női lakosság körében világszinten.

Az első alkalommal kerülve megszervezésre Romániában, a Mellrák korai felismerése életeket menthet! jelmondattal, az MRTNH kampányának témája a 2019. évben a Szűrés – kulcsfontosságú a mellrák korai felismerésében.

A kampány célja a következők tájékoztatás és tudatosítása:

a. az elsődleges orvosi asszisztencia szakemberei a mellrák  tekintetében,

b. általános lakosság és főleg a 40 év feletti nők a létező megelőző módszerek, diagnosztikai és kezelés lehetőségek tekintetében.

A kampány célkitűzései között szerepel a tájékoztatási és tudatosítási szint növelése (események és más tevékenységek megszervezése által) a következőket illetően:

  • Kockázati tényezők és annak módja, ahogyan ezek befolyásolhatják a betegség lefolyását
  • A mellrák megelőzésének módszerei
  • A mellrák-szűrés elvégzésének fontossága

A kampány fő üzenetei a következők:

  • A mellrák a legelterjedtebb típusú rák a nők körében,
  • A későn diagnosztizált mellrák súlyos lefolyású;
  • A korán felismert és helyesen kezelt mellrák növeli a túlélés esélyét jó életminőséggel
  • A mellszűrés kulcsfontosságú a mellrák korai felismerésében.

Romániában a mellrák az első helyet foglalta el 2018-ban az előfordulás gyakoriságának 25,1%-val (9 629 új eset), nagy távolságra a vastagbélráktól (11,9%; 4 576 új eset) és méhnyakráktól (8,6%; 3 308 új eset). 2017-ben a mellrák általi bejegyzett elhalálozások száma a nők körében 3 484 volt, növekvő irányzatot mutatva 2016-hoz képest (3 457 elhalálozás). 2018-ban, Romániában elindításra került a Mellrák korai felismerését szolgáló Pilótaprogram alkalmazásának projektje, a mellrák megelőzésének, korai felismerésének, diagnózisának és kezelésének programra, amely egy 5 éves időszakban zajlik. Az Egészségügyi Minisztérium szerint a Pilótaprogram a mellrák szűrésének, diagnózisának és kezelésének útmutatásaival és protokolljaival fog szolgálni, felkészíti az egészségügyi személyzetet és kifejleszti az infrastruktúrát, hogy a szűrés országos szintre kiterjeszthető legyen.

A mellrák-szűrés hiánya a női lakosság körében sokkal aggasztóbb helyzetet eredményezett Romániában. A mellrák-szűrés vizsgálatát elvégző személyek alacsony mértéke (6%) az utolsó helyre tesz mindent az EU-ban. Ezért az egészséget népszerűsítők részvétele a lakosság magatartása megváltoztatásának serkentésében, egészséges életmódra történő váltás által, hozzáférhető megelőző módot jelent a mellrák megjelenésében, mindenki számára kézenfekvő lévén. Ugyanakkor, a MRTNH 2019 széles körben való tömegtájékoztatási eszközök általi közvetítése, minden tájékoztatási csatorna által, segítheti a nagy nyilvánosságot ezen betegség megelőzésének jobb tudatosításában.

További információk:

Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság
520023 Sepsiszentgyörgy, Gödri Ferenc utca 12. szám
Egészségügyi Nevelés Iroda
Tel. 0267 351398