Üdvözöljük a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság honlapján!

 

Események, újdonságok

Előzze meg a SARS-CoV-2 vírussal zárt közterekben, kereskedelmi helységekben, szállítóeszközökön és munkahelyen való megfertőződést!

Előzze meg a SARS-CoV-2 vírussal zárt közterekben, kereskedelmi helységekben, szállítóeszközökön és munkahelyen való megfertőződést! Viselje helyesen a maszkot bármilyen zárt köztéren, kereskedelmi helyiségben, szállítóeszközön és a munkahelyen való jelenlétének teljes időtartama alatt.alatt, a maszknak fednie kell a szájat és az orrot egyaránt.

"Védje magát mindannyiunk egészsége érdekében" - kampány

A koronavírus terjedésének megakadályozása és mindannyiunk egészségének megőrzése érdekében tájékoztató kampány indult: "Védje magát mindannyiunk egészsége érdekében" szlogennel.

 

Közlemény - családorvosok figyelmébe

A házi elkülönítésben, illetve karanténban lévő személyek, a házi elszigeteltség letelte után, valamint a karantén elhagyásakor, betegszabadságot igazoló papírt igényelhetnek a háziorvostól a saját felelősségre kitöltött nyilatkozat alapján. A nyilatkozat típusokat innen tölthetik le, a kitöltött nyilatkozatot a háziorvoshoz kell eljuttatni.

Nyilatkozat modellek  2020/414. sz. minisztériumi határozatban  taláható mellékletek alapján.

COVID-19 – Küszöbölje ki az alkoholfogyasztással társuló kockázatokat!

A WHO álláspontja pedig egyértelmű, az alkoholfogyasztás nem véd a koronavírus-fertőzés ellen, a rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás pedig kifejezetten káros és további egészségügyi problémák kialakulásához vezethet.

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/24928/az-alkohol-csak-ku...

Koronavírusfertőzés-megelőzés: az alkohol csak külsőleg hat! Szerző: Budai Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összegyűjtötte a koronavírussal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket. Eszerint sem igaz, hogy a koronavírus ellen véd, sőt a túlzásba vitt alkoholfogyasztás egyértelműen káros. Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus elmondta, miért tesszük rosszul, ha a fertőzést a néphagyomány szerinti módon, pálinka fogyasztásával próbáljuk megelőzni. Alkohol - csak fertőtlenítéshez! A koronavírus hosszabb időn át képes fertőzni úgy is, ha a beteg után megfogjuk a kilincset, a buszon a kapaszkodót vagy kézbe vesszük a mobiltelefonját. Ennek elkerülésére fontos, hogy ne érintsük meg az arcunkat és ha nincs lehetőségünk szappannal alaposan kezet mosni, útközben használjunk alkoholtartalmú fertőtlenítőt, illetve fertőtlenítsük otthonunkban is a gyakran használt közös tárgyakat. Az alkohol ugyanis képes a koronavírus örökítőanyagát körbevevő lipidburok, vagyis zsírréteg feloldására, ami a vírus széteséséhez vezet. A vírus így inaktívvá válik, nem tud tovább fertőzni. Hirdetés Belsőleg nem véd! Sokan úgy gondolják, hogy az alkohol fertőtlenítő hatását belsőleg is érdemes kihasználni, úgy vélik, hogy a tömény alkoholok fogyasztása hatékony népi gyógymód lehet a vírusfertőzés ellen. A WHO álláspontja pedig egyértelmű, az alkoholfogyasztás nem véd a koronavírus-fertőzés ellen, a rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás pedig kifejezetten káros és további egészségügyi problémák kialakulásához vezethet.

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/24928/az-alkohol-csak-ku...

az alkoholfogyasztás nem véd a koronavírus-fertőzés ellen, a rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás pedig kifejezetten káros és további egészségügyi problémák kialakulásához vezethet.

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/24928/az-alkohol-csak-ku...

Az alkoholfogyasztás nem véd a koronavírus-fertőzés ellen, a rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás pedig kifejezetten káros és további egészségügyi problémák kialakulásához vezethet. Az alkoholfogyasztás, a fogyasztott ital típusától, töménységétől vagy mennyiségétől függetlenül:

  • nem öli meg a SARS-CoV-2 vírust, sem más fertőző anyagokat
  • nem növeli a szervezet ellenálló-képességét a SARS-CoV-2 vírussal szemben
  • nem öli meg a belélegzett levegőben levő vírust
  • nem fertőtleníti a szájat, sem a torkot
  • nem kínál semmiféle védelmet a COVID-19 vírussal szemben

Oldalak