A Méhnyakrák Megelőzés Európai Hete 2019. január 21. -27.

Sajtótájékoztató

A méhnyakrák megelőzésére irányuló európai hét (SEPCCU), amelyet 2007-ben indítottak, növeli a nők tudatosságát a méhnyakrák okairól, és felhívja a figyelmet a megelőzés lehetőségeire. A kampány „A méhnyakrák megállítása!” szlogen alatt fut, és folytatja a kockázatok csökkentésére és a méhnyakrák  megelőzésére irányuló folyamatos híradást. A WHO 2018. májusában a méhnyakrák megszüntetésére irányuló fellépését követően elfogadta a Méhnyakrák megelőzést  közegészségügyi problémaként.A méhnyakrák a 15–45 éves nők halálának a fő oka világszerte.

Az EU ban Románia kedvezőtlen helyen van ami a méhnyakrák megjelenését mutatja  (32,8 új eset / 100 000 nő) és a méhnyakrák mortalitása (10,9 haláleset / 100 000). Csaknem minden egyes méhnyakrák esetet meg lehet előzni a rendszeres méhnyakrák szűréssel és  a  HPV (Human Papilloma Virus ) elleni védőoltás segítségével. A méhnyakrák szűrés akkor a leghatékonyabb ha egy jól megszervezett egészségügyi program keretében történik.

Az Európai Rákellenes Kódex 12 rákkockázatcsökkentő intézkedést javasol és  a HPV elleni szűrő és vakcinázási programokban való részvételt.

Európai szinten a méhnyakrákban való elhalálozás   több mint 30% -kal csökkent az elmúlt 30 évben a következetes és átfogó megelőzési programok révén: pontos és következetes nyilvános tájékoztatás; pozitív megelőző üzenetek a megelőzésről; átfogó elsődleges / másodlagos megelőző intézkedések – ezek mind hozzájárultak a méhnyakrák  előfordulásának csökkentéséhez. Ezek a modellek érvényesek lehetnek a mi hazánkban is.

A közelmúltban elért előrehaladásunk a méhnyakrák aktív korai szűrővizsgálatára vonatkozó nemzeti szűrőprogramtól függ, amely a népesség egy kiterjedt szegmense (kb. 5,6 millió nő) eddig csak 12% -át fedi le, de még mindig becslések szerint 49%  az összes kiszürt méhnyakrák esetek közül.

A Méhnyakrák Megelőzés Európai Hete 2019 felhívja a lakosság figyelmét a szűrő program fontosságára  és  a HPV oltás hatékonyságára a  méhnyak rák megbetegedések elkerüléséért. A Méhnyakrák Megelőzéséért szervezett Kampány és a Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét minden évben januárban kerül megszervezésre. Célja, hogy minden nő, életkorra való tekintet nélkül tudatában legyen annak, hogy védőoltással és rendszeres szűréssel ma már nagyon eredményesen védekezhetünk a méhnyakrák ellen és ugyanakkor jelentősen csökkenthetjük a méhnyakrák megbetegedések számát Európában.

Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét  Kampányát  a Kovászna Megyei Közegészégügyi Igazgatóság , Egészségnevelési Osztálya is megszervezi , különböző figyelemfelkeltő tevékenységekkel.

Egyéb információk : Egészségnevelés Osztály, Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság

Lazăr Klaudia, tel. 0741009824

Méhnyakrák Megelőzés Európai Hete - Információ

Méhnyakrák Megelőzés Európai Hete - Brosúra