Az onkológiai betegek egészségének védelme a COVID-19 járvány időszakában

 

A rák messze az egyik legfőbb elhalálozási ok Romániában. Leggyakrabban a középkorú és időskorú személyeknél kerülve diagnosztizálásra, az ezen betegségben szenvedő személyek száma egyre magasabb.

 

Így, az onkológiai rendelőkben a 2009-2018 közötti időszakban észlelt új rákos esetek száma 60693-ról (2009) la 61780-ra (2018) nőtt, az esetek előfordulási gyakorisága ugyanabban az időszakban, 298,0 ‰oo lakos és 317,3 ‰oo lakos között változik. Az esetek előfordulási gyakoriságára vonatkozó előrejelzés 2025-ig terjedően az új rákos esetek folyamatos növekedési irányzatát mutatja, a 2025. évben elérve a  337,0‰oo lakos értéket, ami ezen betegség megelőzésére irányzott nagyobb figyelmet igényel szűrések által, a költségek  és ezen betegség okozta elhalálozások csökkentése érdekében.

 «„A rák okozta egy elhalálozás is túl sok! Védje saját és környezete egészségét!"» jelszóval kerülve lebonyolításra, a rákra vonatkozó kampány témája 2020. évben Az onkológiai betegek egészségének védelme a COVID-19 járvány időszakában.

A kampány célja az Onkológiai betegségekben szenvedő személyek figyelmének felhívása a COVID-19 járvány során őket érintő kockázatokra.

A kampány célkitűzései között szerepel az onkológiai betegek tájékoztatási szintjének növelése a következők tekintetében:

  • Ezek sebeshetősége a COVID-19 fertőzéssel szemben
  • Megelőzési intézkedések a SARS-CoV-2 új koronavírus járvány során

 A kampány fő üzenetei a következők:

  • Az onkológiai betegek a SARS-Cov-2  járványt illetően kockázattal bíró lakossági csoportok !
  • Az onkológiai betegek számára fokozott védelmi intézkedések szükségesek az új koronavírussal való fertőzés megelőzése érdekében!
  • Amennyiben onkológiai betegséggel kerül diagnosztizálásra, maradjon otthon, amennyire lehet! Az ön és környezete életének védelme érdekében mondjon le azokról az utazásokról, amelyek nem feltétlenül szükségesek az új koronavírus járvány időszaka alatt!

Romániában, az egészséget népszerűsítő személyek bevonása a lakosság magatartása megváltoztatásának ösztönzésébe egy egészséges életmód alkalmazása által, hozzáférhető módja a rák megjelenésének megelőzésére, mivel mindenki számára elérhető.

Ugyanakkor a 2020-as kampány széles médiában való megjelenése «„A rák okozta egy elhalálozás is túl sok! Védje saját és környezete egészségét!"» az összes információs csatornán keresztül, elősegítheti a lakosság számára, hogy jobban figyeljen ezen betegség megelőzésére.

 

Kapcsolat:
Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság
520023 Sepsiszentgyörgy
Str. Gödri Ferenc nr.12
Egészségnevelési Iroda