„COVID-19 – Egy okkal több, hogy leszokjon a dohányzásról!” kampány - 2020. november

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, megszervezi a COVID-19 – EGY OKKAL TÖBB, HOGY LESZOKJON A DOHÁNYZÁSRÓL! kampányt 2020. november hónapjában -„Országos dohánymentes nap” Esemény, 2020. november 19.

Minden évben, november hónap harmadik csütörtöki napján kerül ünneplésre az Országos dohánymentes nap, amelynek célja a nyilvánosság és a politikai döntéshozók tudatosítása a dohányfogyasztás okozta hatalmas társadalmi teherrel kapcsolatban (betegségek/fogyatékosságok/korai elhalálozások), kiindulópontként a magatartási változások  és megfelelő törvényi intézkedések kezdeményezésére.

Ebben az évben a kampány a teljes novemberi hónapban, egy új keretben zajlik, amit a COVID-19 járvány okozott. A jelen pillanatig összegyűjtött adatok azt sugallják, hogy a dohányzás/vaping a betegség megnövekedett súlyosságával társul.

Romániában a dohányfogyasztás jelentős előfordulási arányát jegyzik, több, mint 5 és fél millió dohányzóval. A 2018. évi romániai GATS tanulmány azt mutatta, hogy A DOHÁNYFOGYASZTÁS ELŐFORDULÁSI ARÁNYA ROMÁNIÁBAN 30.7%. 10 román, legalább 15 éves személy közül több, mint 4 20 vagy több cigarettát szív el naponta és Románia felnőtt lakosságának 3,4%-a (203.000) használ folyamatosan elektromos cigarettát. Az új dohánytermékek fogyasztása (a felmelegedő dohánytermékek és az elektromos cigaretták, amelyek fenyegetésként körvonalazósnak a lakosság egészségét illetően, főleg ezen termékek egészségre gyakorolt hatásaira vonatkozó legfrissebb adatok fényében (a kísérleti tanulmányokban megfigyelt hepatolitikus hatások a felmelegedő dohánytermékek tekintetében, illetve kémiai típusú tüdőgyulladás az ENDS tekintetében).

A 2011-2018 közötti időszakban, a dohányfogyasztás Romániában 14,9%-al növekedett, főleg a 15-24 év közötti korcsoportba tartozó fiatalok körében való dohányfogyasztás megnövekedésre által), mivel azon személyek hányada, akik megkísérelték a dohányzásról való leszokást jelentős relatív csökkentést mutatott az elmúlt évben, a 2011. évhez képest (37%), még ha szinte minden 10 dohányzó személy közül 5 (48,2%) azt nyilatkozta, hogy a jövőben szeretne leszokni erről a szokásról.

A COVID-19 járvány jelenlegi összefüggésében, kiindulva a dohányzás és COVID-19 társítása okozta kiegészítő kockázattól, az idei év kampánya az egészségre való figyelmeztetés a „COVID-19 – EGY OKKAL TÖBB, HOGY LESZOKJON A DOHÁNYZÁSRÓL!” jelmondat által.

A kampány célja a dohányfogyasztó személyek előfordulási arányának csökkentése, akár kísérleti céllal is, tájékoztatás és tudatosítás által a dohány káros hatásait illetően, a használt formától függetlenül (klasszikus termékek, új termékek vagy elektromos cigaretta) és a dohányzás SARS-COV-2 vírussal való megfertőződéssel való társítás okozta kiegészítő kockázatot illetően.

A kampány célkitűzései között szerepel azon személyek számának növelése, akik azt választják, hogy nem kezdenek el dohányozni, illetve azon személyek számának növelése, akik leszoknak a dohányzásról, a dohányfüstnek való kitétellel szembeni védelem, a kevésbé károsként népszerűsített dohánytermékekkel való kísérletezés megelőzése.

Romániában, a „COVID-19 – EGY OKKAL TÖBB, HOGY LESZOKJON A DOHÁNYZÁSRÓL!” jelmondattal zajló Kampányt módszertani szempontból az Egészségügyi Minisztérium irányítja az Országos Közegészségügyi Intézet által.

“COVID-19 – Egy okkal több, hogy leszokjon a dohányzásról!”  - poszter

Covid19 és dohányzás - poszter