Campanie de informare - educare - comunicare în școala Néri Szent Fülöp din Sf. Gheorghe cu tema: Apa

Direcţia de Sănătate Publică Covasna, Compartimentul Promovarea Sănătăţii în cadrul Proiectului Caritas Alba Iulia privind incluziunea socială a romilor a desfăşurat o campanie de informare – educare – comunicare, programe de educaţie sanitară pentru elevii din Şcoala cu clasele I-VIII Néri Szent Fülöp din Sf. Gheorghe cu tema: APA care consta dintr-o prezentare despre apă, despre beneficiile apei, importanţa spălării mâinilor, prevenirea îmbolnăvirilor, urmată de un concurs desen pe data de 01.10.2012, începând cu orele 10:00  în sediul școlii.

Câteva imagini de la evenimente:

neriszentfulop_kep1neriszentfulop_kep2neriszentfulop_kep3neriszentfulop_kep3

Copiii nu acordă mare atenţie indemnului de a-şi spăla bine mâinile cu săpun, însă acest mesaj merită repetat cât mai des cu putinţă. Spălatul pe mâini este cea mai bună metodă pentru a preveni răspândirea germenilor şi pentru a ţine departe bolile infecţioase de copilul tău.

Germenii - precum bacteriile, viruşii şi paraziţii - au mai multe căi de trasmitere; principalul factor favorizant dezvoltării şi înmulţurii acestora este reprezentat de mâinile murdare.

Alte modalităţi de transmitere includ:

 • Apa şi mâncarea contaminată;
 • Microbii eliberaţi în timpul răcelii prin aparent inofensivele strănuturi;
 • Suprafeţe contaminate;
 • Fluidele unei persoane bolnave.

In situaţiile în care copiii vin în contact cu germenii, ei se infectează prin simpla atingere a obiectului contaminat de nas, de ochi sau de gură.

De îndată ce s-a infectat, de obicei, devine o problemă de timp momentul ân care întreaga familie ajunge să se confrunte cu aceeaşi boală infecţioasă.

Spălarea mâinilor cu săpun constituie prima metodă de luptă împotriva acestor microorganisme.

Boli serioase precum meningita, bronşiolita, hepatita A şi diferite tipuri de diaree infecţioasă pot să fie prevenite prin simpla activitate de spălare a mainilor.

Cum să te speli corect pe mâini?

Spălatul mâinilor trebuie să devină o rutină în programul copiilor de zi cu zi.

Pentru a te asigura că mâinile copilului tău sunt spălate cât mai des, fă-ţi timp şi spală-ţi mâinile alături de copilul tău de câteva ori pe zi.

Prin acest comportament îi induci copilului ideea că spălarea frecventă a mâinilor trebuie să devină o constantă în orarul zilnic.

Pentru a te asigura că te speli corect pe mâini urmează urmatoarele indicaţii:

1. Spală-te cu apa calduţă. Asigură-te că apa nu este prea fierbinte pentru mâinile micuţului.

2. Săpuneşte-te între 10-15 secunde. Freacă bine spaţiile dintre degete şi locurile de sub unghii unde le place germenilor să se ascundă. Nu uita nici de incheietura mâinilor.

3. Clăteşte-te şi apoi usucă-ţi mâinile cu ajutorul unui prosop curat.

Pentru a reduce riscul de a-ţi fi vizitată familia de germeni instituie regula generală în privinţa spălării pe mâini, mai ales în următoarele momente:

 • Înainte de a găti şi de a mânca;
 • După ce foloseşti baia;
 • După ce faci curat in casă;
 • După ce mângâi animalele, inclusiv animalele pe care le creşti în casă;
 • După ce ai vizitat un prieten bolnav;
 • După ce ai stat alături de o persoană care a tuşit, a strănutat sau şi-a suflat nasul;
 • După ce ai fost afară (pentru joacă, pentru grădinărit, pentru plimbarea câinelui etc).

Nu subestima puterea unor mâini curate! Puţinele minute pe care le petreci în baie alături de copil pentru a vă spăla pe mâini, te scutesc în anumite situaţii de vizitele făcute doctorului!

(Sursa de informație: sănătate.ro)

Desenele făcute de către elevii din Şcoala cu clasele I-VIII Néri Szent Fülöp din Sf. Gheorghe cu tema APA: