Egészségnevelési kampány a sepsiszentgyörgyi Néri Szent Fülöp Általános Iskolában a kézmosás fontosságáról

2012. október 1. -én a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság Egészségnevelés Osztálya egészségnevelési kampányt szervezett a sepsiszentgyörgyi Néri Szent Fülöp Általános Iskolában a kézmosás fontosságáról a gyulafehérvári Caritas roma integrációs projektje keretében.

Néhány kép az eseményről:

  • Egy fontos és látható testrészünk a kezünk. Ennek rendben tartása nagyon fontos feladat. Hogy hányszor kell napjában kezet mosni, azt nem lehet megmondani, hiszen minden étkezés előtt, minden wc használat után, piszkosabb munka befejeztével… stb. Tehát számban nem megadható a szükséges és elégséges kézmosás. Kezünk és körmünk mindig legyen ápolt és tiszta.
  • A férfiak rövidebbre a nők hosszabbra szokták hagyni a körmüket. A túl hosszú köröm veszélyes lehet.
  • Rendszeres kézmosással számos betegség megelőzhető lenne. Gyakori hiba az embereknél, hogy a kézmosást gyorsan végzik el, így nem alapos. Nagyon sokan csak 5 másodpercig szappanozzák a kezüket és utána gyorsan leöblítik, nem is beszélve arról, hogy a kéztörlés is elmarad. A kézmosás optimális időtartalma 30 másodperc, de azért a kézmosást se kell túlzásba vinni. Egyik véglet se jó, ha nem mosunk rendesen kezet, vagy ha túl sokat mosunk. Ha túl sokat mossuk kezünket, kiszáradhat, kirepedezhet így utat nyújtva a baktériumoknak.
  • Fontos, hogy ápoljuk is és védjük kezünket.
  • Egyszerű „szabályai” vannak a kézmosásnak, ezek betartásával vagy oda figyelésével megelőzhetjük a baktériumok terjedését. Érdemes az otthonunkban is kellő figyelmet szentelni az alapvető kéz higiéniára, és megtanítani gyermekünket is hogyan mosson kezet. Ha beteg, náthás, influenzás vagy más betegségben szenved, figyeljen oda, hogy alaposan tisztítsa meg kezét a baktériumoktól.
  • Köhögéskor, tüsszentéskor keze helyett inkább zsebkendőt tegyen szája elé.
  • Tehát érdemes oda figyelni a napi higiénia része ként a kéz higiéniára, hiszen ha kellő figyelmet fordítunk, hogy mindig alaposan mossunk kezet és mindig tiszta törölközőbe törölközzünk, megelőzhetjük és megakadályozhatjuk a kellemetlen betegségeket, fertőzéseket.

Bemutató a vízről és a kézmosás fontosságáról: A víz (.pps)

Rövid ismeretterjesztő film a víz útjáról dióhéjban: A víz útja

A Néri Szent Fülöp Általános Iskolában szervezett rajzversenyen részt vett gyerekek rajzai a vízről:

kepkep1kep2kep3

kep4kep5kep6kep7

kep8kep9kep10kep11

kep13kep14kep12kep15