Campania "Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!" - februarie 2020

În luna februarie, Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății finanțează și organizează campania "Protejează-ți sănătatea!  Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!", campanie  care aduce în atenția publică problematica  sănătății reproducerii pentru adolescenți și femeile gravide și are ca obiectiv creșterea nivelului de informare al acestora despre: contracepție, importanța planificării familiale, sănătatea în perioada sarcinii, avorturile și complicațiile acestora, bolile cu transmitere sexuală.

Sănătatea reproducerii definită ca fiind o bună stare fizică, mentală și socială și nu doar absența bolii sau a infirmității, în toate aspectele referitoare la sistemul reproducător și la funcțiile și procesele acestuia, se referă la faptul că oamenii sunt capabili să aibă o viață sexuală satisfăcătoare și sigură și că au capacitatea de a se reproduce și libertatea de a decide cu privire la viața lor sexuală.

În perioada 2007-2017, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente. Acest aspect este unul complex, ale cărui consecințe afectează atât mama, cât și copilul. Fenomenul „copiilor cu copii”-, mai multe nașteri premature, rată de vaccinare scăzută și riscuri sociale – este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează doar la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile.  

În 2017 România era pe primul loc în UE în ce priveşte numărul de naşteri înregistrate la adolescente cu vârste sub 15 ani, reprezentând 9,78% din totalul naşterilor, conform datelor Eurostat.Comparativ cu anul 2017, în 2018, a crescut numărul și ponderea gravidelor cu vârsta sub 15 ani,  o grupă de vârstă de  mare risc pentru mamă şi copil, care necesită monitorizarea lor pe întreaga perioadă a sarcinii.

Campania este implementată la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică a județului Covasna suportul metodologic al campaniei fiind asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică.

Direcţia De Sănătate Publică Covasna, Compartimentul Promovarea Sănătăţii în colaborare cu Cabinetul de Planificare Familiară (Dr. Popescu Carmen, Dr.Kese Reka ) din Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Judeţean "dr. Fogolyán Kristóf" Sfântu Gheorghe, vă înştiinţăm că se desfăşoară o campanie de informare – educare – comunicare, programe de educaţie sanitară sexuală din cadrul proiectelor educaţionale în luna februarie – martie cu privire la complicaţiile avorturilor chirurgicale şi importanţa prevenirii sarcinilor nedorite mai ales in rândul minorilor precum şi  prevenirea bolilor cu transmitere sexuală.

Obiectivul campaniei este  promovarea şi extinderea accesului la servicii complexe şi educaţie în domeniul planificării familiale, sănătăţii reproducerii şi a celei sexuale, grupurile de ţintă sunt elevii din liceele din judeţul Covasna.

Temele din cadrul proiectului fiind:

  • prevenirea bolilor cu transmitere sexuală
  • planificare familiară
  • anticoncepţionalele
  • avort
  • naşterea şi alăptarea
  • ce înseamnă a fi mamă minoră
  • menstruaţia  şi regulile de igienă
  • la ce vârstă este gata organismului unei femeie pentru o sarcină, naştere, alăptare şi creşterea unui copil.

Infografic  - "Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!"

img1

Contact:

Direcția de Sănătate Publică Covasna
520023 Sf. Gheorghe
Str. Gödri Ferenc nr.12
Compartimentul Promovarea Sănătăţii
Lazăr Klaudia
Tel . 0741009824