"Védd az egészséged! Reprodukciós egészség – a te jogod és felelősséged!" kampány - 2020. február

A februári hónapban, az Egészségügyi Minisztérium, az Országos Egészségértékelési és Fejlesztési Program által, finanszírozza és megszervezi a "Védd az egészséged! Reprodukciós egészség – a te jogod és felelősséged!" kampányt, kampány, ami felhívja a közfigyelmet a reprodukciós egészség kérdéskörére a kamaszok és terhes nők számára és célja ezen személyek tájékozottsági szintjének növelése a következőkre vonatkozóan: fogamzásgátlás, a családtervezés fontossága, egészség a terhesség időszaka alatt, abortuszok és ezek szövődményei, szexuális úton terjedő betegségek.

A reprodukciós egészség, a meghatározás szerint, egy jó fizikai, mentális és társadalmi állapot, és nem csak a reprodukciós rendszert és ennek funkcióit és folyamatait illető betegség vagy fogyatékosság hiánya vonatkozik arra, hogy az emberek képesek kielégítő és biztos szexuális életet élni és rendelkeznek reprodukciós képességgel és azzal a szabadsággal, hogy saját szexuális életükről döntsenek.

A 2007 – 2017 közötti időszakban, Románia az Európai Unióban az első helyet foglalja el a kamaszoknál bejegyzett szülések arányát illetően. Ez egy összetett dolog, melynek következményei érintik az anyát, mint a gyermeket egyaránt. A "gyermekek gyermekekkel" jelenség, sokkal több koraszülés, alacsony oltási arány és a társadalmi kockázatok – egy társadalmi jelenség, mivel a hatások nem csak egy anya vagy közösség helyzetére korlátozódnak, hanem láncszerűen érintik a sebezhető környezetben született és társadalmi kockázatoknak kitett egyes gyermekek testi és érzelmi egészségét. Másrészről, a kiskorú édesanyák sokkal hajlamosabban a koraszülésre, a koraszülés pedig a csecsemőhalandóság fő okainak egyike marad.

A 2017. évben Románia az EU-ban az első helyen volt, ami a 15 év alatti kamaszoknál bejegyezett szülések számát illető, ez a szülések összességének 9,78%-át képezve, az Eurostat adatai szerint. A 2017. évhez viszonyítva, 2018-ban nőtt a 15 év alatti terhes nők száma és aránya, ami egy nagy kockázatú korcsoport az édesanya és gyermek tekintetében, ami megköveteli ezek nyomon követését a terhesség teljes időtartama alatt.

A kampány megyei szinten a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság által kerül alkalmazásra, a kampány módszertani támogatását az Országos Közegészségügyi Intézet biztosítja.

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, az Egészségnevelési Osztálya a Sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház Családtervezési Irodájával (Dr. Popescu Carmen, Dr. Kese Réka) együttműködve információs - oktatási - kommunikációs, egészségügyi oktatási programokat szerveznek a sepsiszentgyörgyi líceumokban, a műtéti abortusz szövődményeiről és a nem kívánt terhesség megelőzésének fontosságáról, különösen a kiskorúak körében, valamint a szexuális úton terjedő betegségek megelőzéséről.

Infografika - "Védd az egészséged! Reprodukciós egészség – a te jogod és felelősséged!" kampány (fordítás)

img1

Kapcsolat:
Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság
520023 Sepsiszentgyörgy
Str. Gödri Ferenc nr.12
Egészségnevelési Iroda
Lazăr Klaudia
Tel . 0741-009824