Tennivalók légúti megbetegedés esetén - A Családorvosok Országos Szövetségének tájékoztatója

Kedves beteg, ezekben a nehéz pillanatokban, a COVID-19 járvány forgatagában, érdekünk, az ön és én érdekem, hogy azt tegyük, ami mindenki számára biztosabb, jobb. A továbbiakban néhány, ön számára fontos kérdésre fogok válaszolni

1. Mit kell tennem, ha légzőszervi betegség jeleit észlelem vagy más olyan jeleket észlelek, amelyekről azt hallottam, hogy a COVID-19 betegségre jellemzőek?

·Maradjon otthon és vegye fel a kapcsolatot a családorvossal vagy az 112-vel. A családorvossal megbeszéli, mi zavarja és együtt eldöntik, hogy találkoznak vagy sem,otthon marad-e kezelésre vagy szükséges a tesztelés a COVID-19 betegségre.

·Ha szükséges, egy szakképzett csapat által tesztelésre kerül, amely kimegy az ön lakhelyére (a döntés a Közegészségügyi Igazgatóságé és a 112 sürgősségi egészségügyi szolgálaté).

2. Kit kell értesítenem, ha pozitív eredményt kapok?

·A pozitív eredmény azonnal átküldésre kerül a laboratórium által a területi Közegészségügyi Igazgatóság és így a Közegészségügyi Igazgatóság nyilvántartásába felvételre kerül.

·A Közegészségügyi Igazgatóság felveszi önnel a kapcsolatot, hogy egy engedélyezett egységhez szállítása kötelező értékelés céljából és elvégzésre kerüljön a járványtani vizsgálat.

·A Közegészségügyi Igazgatóság az elszigetelési időszak utolsó napjától számított legfeljebb 30 napon belül kibocsátja az „Elszigetelési határozatot”, melynek alapján kérheti a betegszabadságot.\

3. Mit kell tennem, ha pozitívnak nyilvánítottak és az otthon maradást választottam?

·Először szükséges egy engedélyezett egészségügyi egységben történő vizsgálat (törvény által előírt kötelező vizsgálat).

·A mentőautóval elmegy engedélyezett egészségügyi egységbe. NE használjon erre a célja saját vagy tömegközlekedési eszközöket!

·Szigetelődjön el a család többi részéről, csökkentse minél jobban a környezetében levő személyekkel való kapcsolatba lépést, hordjon maszkot, amikor kimegy az elszigetelési térből.

·Ha lehetséges, egyedül használjon egy szobát és egy fürdőt.

·Amikor a feltételek nem teszik lehetővé, legalább próbáljon meg egyedül aludni, folyamatosan használni a maszkot és lefertőtleníteni minden közösen használt tárgyat, amit megérint.

·Értesítse a családorvost nyilvántartásba vétel céljából. Naponta beszéljen egészségügyi állapotáról a családorvosával távolsági konzultációk által (telefon, internet).

4. Mit tegyek, ha az elszigetelés során egészségügyi állapotom hirtelen súlyosbodik?

·Azonnal hívja a 112 szolgálatot.

5. Mit kell tudniuk az ugyanazon lakásban karanténba helyezett egészséges személyeknek, a családnak vagy közvetlen kapcsolatnak nyilvánítottaknak?

·Azok, akik azt választják, hogy önnel maradnak, karanténba helyezési határozatot kapnak azon teljes időszakra, amíg ön a COVID-19 miatt elszigetelésben van, ha a Közegészségügyi Igazgatóság által végzett járványtani vizsgálat során bejelentette ezen személyeket.

·Szigorúan betartja az önnel szembeni távolságtartást a megbetegedés kockázatának csökkentése érdekében, mivel főleg a betegség első napjaiban fertőzőbb.

·Egészségügyi állapota gondosan nyomon követésre kerül a betegség esetleges jeleinek gyors felismerése érdekében.

·Felveszi a kapcsolatot a 112 szolgálattal vagy a családorvossal, ha légzőszervi betegség jelei mutatkoznak vagy más olyan jelek, amelyek a COVID-19 betegségre jellemzőek lehetnek.

·A közvetlen kapcsolati személy a COVID-19 beteghez közel álló személy (együtt laktak vagy együtt dolgoztak). Akik csak „közvetlen kapcsolati személynek” nyilvánított személlyel léptek kapcsolatba, nem egy beteggel, nem kerülnek karanténba helyezésre még akkor sem, ha ugyanazon címen laknak vagy ezek munkatársai vagy iskolatársai.

6. Mikor kell megismételnem a tesztelést a diagnosztizálás után?

·Az érvényben levő szabályozások szerint NEM szükséges a tesztelés megismétlése.

·Egy másik teszt eredményeitől függetlenül, a beteg személy nem tekintett fertőző személynek a 14 nap elszigetelés lejártakor, ha nincsenek tünetei.

7. Mikor és hogyan tudok visszamenni a munkahelyre/iskolába?

· Az előző tevékenységéhez 14 után térhet vissza, ha nem mutat további tüneteket anélkül, hogy szükséges lenne egy erre vonatkozó teszt.

· Továbbra is betart minden védelmi intézkedést (kötelező módon maszkkal az első tíz napban).

8. Hogyan szerzem meg a szükséges okiratokat a karantén vagy elszigetelés időszakára?

· Kulcsfontosságú az Közegészségügyi Igazgatóság által kibocsáott elszigetelési/ karanténba helyezési határozatra.

· Ha véget ért a 14 napos elszigetelési időszak (COVID-19 betegsége volt), átküldi a családorvosa részére a Közegészségügyi Igazgatóság által kibocsátott határozatot és megkapja a betegszabadságot igazoló okiratot.

· Ha diák vagy hallgató, egy hasznos okiratot kap a hiányzások igazolására, valamint egy járványtani jóváhagyást a közösségbe való visszatérésre.

· Ha karanténban volt, közeli kapcsolatban állva egy COVID-19 beteggel, felmutatja a családorvos részére a Közegészségügyi Igazgatóság által kibocsátott karanténba helyezési határozatot, melynek alapján kibocsátásra kerül a betegszabadság a határozatban szereplő időszakra.

FONTOS! A betegszabadságok visszamenőleg kerülnek kiadásra, azelszigetelés vagy karantén végétől számított 30 napon belül.

Kedves beteg, együtt vagyunk ebben a harcban!

A szabályok szigorú betartása mindkettőnjket egyaránt megmenthet!

Családorvosa

Szorólap letöltése .pdf formátumban