"Jobb egészség, mozgás által!" - A fizikai tevékenység hatásairól szóló tájékoztatás országos kampány - 2022. július

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság 2022. július hónapjában megszervezi a fizikai tevékenység hatásairól szóló országos tájékoztató kampányt, amelynek szlogenje: "Jobb egészség, mozgás által!".

A kampány a krónikus betegségekben és fogyatékosságban szenvedő felnőtteknek és időseknek szól azzal a céllal, hogy tájékoztassa őket egészségük javításáról, az egészségi állapotuknak megfelelő rendszeres fizikai tevékenység végzése által, aktív életmódot folytatása érdekében, amelynek tudományosan bizonyított jótékony hatásai vannak az egészségre és a jólétre nézve.

Az európai tanulmányok azt mutatják, hogy a románok sokkal kevesebb fizikai tevékenységet végeznek, mint az európai átlag. Míg az európaiak kevesebb mint fele nem végez semmilyen fizikai tevékenységet, Romániában a mozgásszegény lakosság aránya 63%. A testmozgás és a sport iránti érdeklődés szintén 3%-kal csökkent négy év alatt.

A kampány célja, hogy növelje a fizikai tevékenység jótékony hatásairól, a fizikai inaktivitás és a mozgásszegény életmód fizikai és mentális egészségre gyakorolt következményeiről, valamint a krónikus betegségekben és fogyatékosságban szenvedők számára ajánlott minimális fizikai aktivitási szintekről tájékozott emberek számát.

A fizikai tevékenység tudományosan bizonyítottan jótékony hatással van az egészségre. A fizikai tevékenység mindenfajta mozgást jelent, a testmozgástól és a sporttól kezdve a szabadidős tevékenységekig – mint a séta, a kerékpározás, a tánc – vagy a hétköznapi háztartási tevékenységekig – kertészkedés, takarítás. Az Országos Közegészségügyi Intézet szerint legalább 25 test- és idegrendszeri betegség megelőzhető, javítható vagy kezelhető fizikai tevékenység által.

Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztet, hogy világszerte minden negyedik felnőtt és minden ötödik tinédzser nem rendelkezik elégséges fizikai tevékenységi szinttel. Évente közel 5 millió haláleset elkerülhető lenne, ha a világ lakossága fizikai szempontból aktívabb lenne. Az elégtelen fizikai tevékenységgel rendelkező embereknél 20-30%-kal magasabb az elhalálozás kockázata, mint a megfelelő fizikai tevékenységet végzőknél. A COVID-19 világjárvány idején a fizikai tevékenység szintje minden népességcsoportban jelentősen csökkent. A világjárvány idején végzett több tanulmány is megerősítette, hogy a mozgásszegény életmódot folytató COVID-19 pozitív betegeknél megnőtt a COVID-19 okozta kórházi kezelés és elhalálozás kockázata a valamilyen szintű fizikai tevékenységet végző betegekhez képest.

A rendszeres fizikai tevékenység minimális szintű végzése által a lefolyás és a prognózis szempontjából javítható betegségek közé tartoznak: elhízás, 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, csontritkulás, szorongás, depresszió és rák. Az egészségügyi szakemberek minden egyes ilyen diagnózis esetében tanácsot adhatnak a betegnek a javasolt fizikai tevékenység típusára vonatkozóan, egy komplex beavatkozás részeként, amely magában foglalja a farmakológiai vagy nem farmakológiai kezelést, az életmódváltást és az adott betegségre jellemző ellenjavallatokat.

Infografika - A fizikai tevékenység hatásairól szóló tájékoztatás országos kampánya - 2022. július