„Védd az egészséged! Reproduktív egészség – az Ön joga és felelőssége!” - kampány - 2023. február

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, az Egészségügyi Minisztérium Országos Egészségfelmérési és -fejlesztési és Egészségnevelési Programja keretében, a 2023. év egész február hónapja során kampányt szervez a reproduktív egészség témájú kampányt szervez „Védd az egészséged! Reproduktív egészség – az Ön joga és felelőssége!” jelmondattal.

Megyei szinten reproduktív egészségi kérdésekkel kapcsolatos tájékoztató rendezvényeket szerveznek melynek célja, hogy a fiatalokat feljogosítsák arra, hogy tájékozott döntéseket hozzanak saját reproduktív egészségükkel kapcsolatban.

Ahhoz, hogy minden fiatalnak esélye legyen hosszú és egészséges életet élni, a reproduktív egészségükkel kapcsolatos döntéseiknek helyeseknek kell lenniük.
A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a helyes információforrások, a családtervezési szolgáltatások és a fogamzásgátló módszerek használatára annak érdekében, hogy a fiatal nők elkerüljék, hogy nem kívánt terhesség áldozatává váljanak, illetve a tinédzserkori terhesség negatív következményeire, valamint hogy megvédjék magukat a szexuális úton terjedő fertőzésektől.

Annak ellenére, hogy a tinédzserkori terhesség Európa-szerte csökkenő irányzatot mutat, Romániában ez az irányzat kevésbé hangsúlyos. Sőt, a 15 év alatti anyáktól született gyermekek 44%-a és a 15-19 éves anyáktól született gyermekek 19%-a az EU tagállamaiban Romániában került bejegyzésre.

  • Az EU-ban minden második 10-14 éves korú fiatal lány gyermekének élve születése Romániában történik.
  • Az EU-ban minden ötödik 15-19 éves korú fiatal lány gyermekének élve születése Romániában történik.

A tinédzserkori terhesség mind az anya, mind a magzat számára problémákkal jár. Ha az anya nemi szervei nem teljesen érettek, nagyobb az eklampszia, a gyermekágyi endometriózis és a szisztémás fertőzések kockázat nagyobb. mint a 20-24 éves anyáknál. Ezenkívül a 20 évnél fiatalabb anyáktól származó újszülötteknél magasabb a súlyos újszülött-kori betegségek, az alacsony születési súly és a koraszülés kockázata.
A fiatal korban történő szülés, a terhesség alatti esetleges szövődmények mellett, komoly problémákat jelent az anya számára, mint például: a terhesség és a szülés miatti iskolai lemorzsolódás, a gyermekről való gondoskodás képtelensége, gazdasági problémák stb.

A tinédzser-terhesség csökkentésében hatásosnak bizonyult stratégiák közé tartoznak a következők: a szexuális élet megkezdésének késleltetése, a szexuális élet megkezdéséről szóló döntés megfelelő tájékoztatás után történő meghozatala, a megelőzési módszerekkel kapcsolatos oktatás és a megfelelő fogamzásgátló módszerek alkalmazása.
Azzal, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét erre a kérdésre, arra szeretnénk ösztönözni a fiatalokat, hogy megbízható információforrásokat használjanak, hogy a reproduktív egészségről beszéljenek egészségügyi szakemberrel, valamint hogy mozgósítsuk és bevonjuk a családokat és a közösségeket, hogy támogassák a fiatalokat a felelős szexuális magatartás kialakításában.

Az országos tájékoztató-oktatási-kommunikációs kampányt az Egészségügyi Minisztérium irányítja az Országos Közegészségügyi Intézet által és helyi szinten a megyei közegészségügyi igazgatóságok által kerül végrehajtásra

Képek az eseményekről:

„Védd az egészséged! Reproduktív egészség – az Ön joga és felelőssége!” jelmondattal Reproduktív egészség témájú kampány - 2023. február