„Nem éri meg kockáztatni!” - Az Alkoholfogyasztás Hatásairól Való Tájékoztatás Országos Hónapja - 2019. június

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság a 2019. június időszakában, tájékoztatási és tudatosítási kampányt szervez az ALKOHOLFOGYASZTÁS HATÁSAIRÓL VALÓ TÁJÉKOZTATÁS ORSZÁGOS HÓNAPJA témával. Az ALIAT – Az Alkoholizmus és Szenvedélybetegségek Ellen Küzdő Szövetséggel együttműködve, június 5. napján megszervezi az ALKOHOLFOGYASZTÁS ORSZÁGOS VIZSGÁLATI NAPJÁT.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az alkohol az általános lakosság a megbetegedések és korai elhalálozások harmadik leggyakoribb oka, több, mint 200 betegségért lévén felelős. A kamaszok és fiatalok különösen kockázatos lakosságot képeznek az alkohol következményei iránti nem megfelelő felfogás miatt. A 15 és 29 év közötti nők esetében minden 10. és az ugyanazon korú férfiak esetében minden 4. elhalálozás az alkoholfogyasztással kapcsolatos. A 16 éves román kamaszok megközelítőleg 80%-a fogyasztott legalább egyszer alkoholt életében. Az átlagos életkor, amikor a román kamaszok elkezdenek alkoholt fogyasztani 14 év, az alkoholt fogyasztó fiúk száma megduplázódik a nagykorúság eléréséig. A legsérülékenyebbek az alkohol hatásait illetően azok a kamaszok, akik 15 éves koruk előtt kezdenek el inni. Annak kockázata, hogy egyek alkoholfüggőkké válnak négyszer-hétszer nagyobb, mint azon társaiké, akik 17 éves koruk után kezdenek el inni. A kamaszkor időszaka alatt, minden alkoholfogyasztás nélküli évvel, a függőség kockázata átlagban 10%-al csökken. A terhes nőknél, az alkoholfogyasztás kockázati tényező a terhesség előrehaladása tekintetében, ez a magzat elhalálozásával, spontán abortusszal, koraszüléssel, a magzat méhen belüli hiányos fejlődésével, az újszülött kicsi születési súlyával társulva.

Az alkohol a magzat különböző szövetei és szerv normális fejlődésével interferál, elsősorban az idegrendszer szintjén, magzati alkohol szindrómaként ismert visszafordíthatatlan zavarspektrumot idézve elő. A szindróma jelei és tünetei a fej, arc és belső szervek rendellenességeit, a mentális retardációt és a viselkedési zavarokat, a mindennapi élet működési és ehhez való alkalmazkodás nehézségeit foglalják magukban, egész életen át tartó megnyilvánulásokkal. A megnyilvánulások formája és ezek súlyossága egyénenként változhat. A magzati alkohol szindróma a terhesség alatti alkoholmegvonás által megelőzhető.

A kampány célja: pozitív értékek és magatartások kialakítása az egészséges életmód tekintetében és a pozitív változások serkentése az alkohollal kapcsolatos viselkedésben.

Az idei kampány célcsoportjai: terhes nők, közeljövőben terhességet tervező nők, valamint a gyermekek és 18 év alatti fiatalok.

A kampány jelmondata: „Nem éri meg kockáztatni!”

A kulcs-üzenet a terhes nők számára: „A terhes nők számára nem létezik olyan alkoholos ital vagy biztos alkoholmennyiség, amely a terhességre és magzat fejlődési kockázatára negatív hatások kockázata nélkül fogyasztható.”

A kulcs-üzenet a gyermekek és fiatalok számára: „Az alkoholfogyasztás gyermekkorban vagy kamaszkorban befolyásolhatja az idegrendszer fejlődését és az iskolai teljesítményeket, a környezetben levő személyekkel való kapcsolatokat, a szociális viselkedést és a mentális egészséget.”

A kampányt az Egészségügyi Minisztérium finanszírozza az Egészségfejlesztési és -értékelési Országos Központ által. A kampány módszertani támogatását az Országos Közegészségügyi Intézet biztosítja.

Infografika - ALKOHOLFOGYASZTÁS HATÁSAIRÓL VALÓ TÁJÉKOZTATÁS ORSZÁGOS HÓNAPJA - 2019. június