„Légy büszke a mosolyodra! Vigyázz szájad egészségére!” kampány - 2021 március

A márciusi hónapban, az Egészségügyi Minisztérium támogatja és megszervezi a „Légy büszke mosolyodra! Vigyázz szájad egészségére!” kampányt, amely felhívja a közvélemény figyelmét a száj egészségére az általános lakosság körében (beleértve a gyermekeket és kamaszokat) és célkitűzései között szerepel a tájékozott személyek számának növelése a száj egészségének fontossága és ennek elhanyagolási kockázatai tekintetében, azon személyek számnak növelés, akik egészséges magatartást tanúsítanak a száj egészségének megőrzése érdekében, valamint egészséges szokások kialakítása és a lehetséges fogászati problémák korai kezelésének bátorítása, a késői, nehezebb és sokkal költségesebb ellátások elkerülése érdekében.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a szájbetegségek megközelítőleg 3,5 milliárd személyt érintenek és ezek közül sok betegség elkerülhető a kormány, egészségnépszerűsítési egyesületek és társaságok által támogatott megelőző, diagnosztikai és kezelési programok által.

A fogszuvasodás és a fogágybetegség jelenleg a leggyakoribb fertőző betegség az egész világon. E betegségek széles körű terjedése szorosan összefügg az életmóddal, különösen a fokozott cukor-, alkohol- és dohányfogyasztással, de a rossz szájhigiéniával is.

Az Országos Közegészségügyi Intézet szakemberei által a Romániában 4592 válaszadóval készített legutóbbi, a száj egészségének megőrzésére vonatkozó gyakorlatok értékeléséről szóló tanulmány azt mutatja, hogy a napi fogmosás gyakorisága szempontjából a résztvevők 18% -a napi kevesebb, mint kétszer mos fogat, 24, 33, 7%-a kevesebb, mint két perc alatt mossa meg a fogát, és csak 33,6% -a mos fogat evés után legfeljebb 15 perccel. A válaszadók mindössze 70,2% -a került felkészítésre a helyes fogmosási technikát illetően, és csak 28,2% cseréli havonta a fogkefét. A szájhigiénia biztosítására használt eszközöket illetően: 1,9% nem használ fogkrémet, csak 57,3% használ fluoridos fogkrémet, 24,7% csak fogkefét, 55,6% használ szájvizet és 29, 5% fogselymet. Viszonylag magas arányban, 48,7% rágógumit használ a szájhigiénia biztosítására, 24,9% pedig fogpiszkálót. A száj egészségi állapotát illetően a tanulmányban résztvevők mindössze 27,6%-a nyilatkozta, hogy az elmúlt évben nem volt semmilyen kellemetlensége a fogak szintjén, és csak 15,9%-a jár évente kétszer a fogorvoshoz ellenőrzésre. Ami az édesített termékeket, az alkoholt és a dohányzást illeti: a válaszadók mindössze 50,4% -a nem fogyaszt naponta édességet, 53,4% -a nem fogyaszt naponta édesített szénsavas italokat és 61,3% -a egyáltalán nem fogyaszt alkoholtartalmú italokat. A tanulmányban résztvevők 20,1% -a dohányzik.

„Légy büszke mosolyodra! Vigyázz szájad egészségére!” kampány - 2021. március