„Együtt a depresszió ellen!” - Európai Depresszióellenes Nap - 2019. október 1.

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság 2019. október 1-én - az Európai Depresszióellenes Napján - kampányt szervez a következő jelmondattal: „Együtt a depresszió ellen!” Az Európai Depresszióellenes Nap idei évi kampányának témája: „A depresszió tudatosítása és menedzsmentje.”

Az Európai Depresszióellenes Napnak szentelt idei évi kampány célja a következők tájékoztatása és tudatosítása:

  • családorvosok a depresszió kérdéskörét és a depresszió menedzsmentjének módszereit illetően;
  • általános lakosság és, főleg a terhes és szülés utáni nők a szülés utáni depresszió sajátos jeleinek és tüneteinek felismerése és kezelési lehetőségei tekintetében.

Az Európai Depresszióellenes Nap minden évben kiemelésre kerül, 2019. október 1. napján, a Depresszió Leküzdésének Európai Egyesülete - European Depression Association – EDA kezdeményezését képezve.

Tekintettel arra, hogy a depresszió az EU sok tagállamában előforduló közegészségügyi problémát képez, több, mint 50 millió európai embert érintve, Romániában pedig a lakosság 5% szenved depresszióban, az Egészségügyi Világszervezet szerint a kampány célkitűzései a következők:

  • Az általános lakosság tájékoztatása a depresszió jelei és tünetei, okai és következményei, valamint megelőzési és kezelési eszközei tekintetében;
  • A terhes és szülés utáni nők tájékoztatása a szülés utáni depresszió jeleit és tüneteit illetően;
  • Azon hatás jobb megértésének tudatosítása és népszerűsítése, amellyel a depresszió bír az emberek életében;
  • A depresszió kiszűrése családorvosi rendelőkben való alkalmazásának jelentősége;

A depresszió egy kezelhető betegség, ezért kulcsfontosságú, hogy a teljes lakosság tudatosítsa a depresszió jelei és tünetei korai felismerésének jelentőségét, tudva, hogy számos eset diagnózis nélkül marad a depresszió tünettana felismerésének elmulasztása vagy a pszichés zavarral járó megbélyegzés miatt.

Megyei szinten tájékoztatási események kerülnek megszervezésre a depressziós zavarok kérdéskörére és ezek megfelelő menedzsmentje megvalósítása szükségességének tudatosítására vonatkozóan.

Az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Közegészségügyi Intézet biztosítja a Kampány pénzügyi támogatását, irányítását, elemzésének és eredményeinek értékelését.

Infografika Európai Depresszióellenes Nap - 2019. október 1.

További információk:

Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság
520023 Sepsiszentgyörgy, Gödri Ferenc utca 12. szám
Egészségügyi Nevelés Iroda
Tel. 0267 351398