„Egészséges táplálkozás mindenkinek! A teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásának fontossága.” - Táplálkozási/ étkezési kampány - 2022. október

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, a 2022. év októberében megszervezi az egészséges táplálkozásról, illetve a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása szervezetre gyakorolt hatásának jelentőségéről szóló tájékoztatási és nevelési kampányt.

Az egészségtelen táplálkozás egyike annak a 4 módosítható viselkedési kockázati tényezőnek (a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a mozgásszegény életmód mellett), amely hozzájárul a legtöbb súlyos krónikus betegség kialakulásához.

Az országok ezen erőfeszítéseinek támogatása érdekében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) cselekvési keretet biztosít az egészséges táplálkozást szolgáló élelmiszerek és szolgáltatások közbeszerzési politikáinak kidolgozásához és végrehajtásához.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb statisztikái szerint Románia a legalacsonyabb várható élettartamú európai országok közé tartozik (35. hely). Az öt leggyakoribb halálozási ok az életmóddal és ezzel együtt, az étrenddel közvetlenül összefüggő betegségekhez kapcsolódik: szívkoszorúér-betegség, stroke, magas vérnyomás, májbetegségek és rák, ezek esetében az étrend fontos szerepet játszik.

A Egészségügyi Világszervezet szerint az egészséges táplálkozás naponta legalább 400 g (5 adag) gyümölcs és zöldség (a burgonya kivételével), hüvelyes, dióféle és teljes kiőrlésű gabona fogyasztását foglalja magában.

Ami a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztását illeti, az EU szabályozás szerint a kiegyensúlyozott étrendnek napi átlagban (grammban kifejezve) 70 gramm teljes kiőrlésű gabonát kell tartalmaznia nők esetében és 90 gramm teljes kiőrlésű gabonát férfiak esetében. Romániában, az Egészségfejlesztési Tudásportál adatai szerint a nők átlagosan 16,4 g teljes kiőrlésű gabonát, a férfiak pedig 17,5 g teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak.

A GBD 2019 tanulmány szerint a teljes kiőrlésű gabonák alacsony mértékű fogyasztása 2019-ben közel 215 000 elkerülhető halálesethez vezetett az EU tagállamaiban, valamint több mint 3,5 millió fogyatékossággal társuló életévhez (DALY – a korai elhalálozás és a fogyatékosság miatt elvesztett évek összege), amelyből közel 248 000 a szív- és érrendszeri betegségek miatti elhalálozás, ami a teljes kiőrlésű gabonákban szegény étrenddel összefüggésbe hozható halálesetek nagy részét jelenti.

A teljes kiőrlésű gabonafélék nem megfelelő fogyasztása miatti általános elhalálozási arány Romániában 67%oooo lakosra, a DALY-terhelés pedig a legmagasabbak között van Európában.

2020-ban Romániában átlagosan 672,14 elhalálozás jutott 100.000 lakosra

A kampány célja a tudatosítás mértékének növelése a teljes kiőrlésű gabonaféléknek az emberi táplálkozásban, az élelmezésbiztonságban és az egészségben betöltött fontos szerepét illetően, ezáltal hozzájárulva az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak eléréséhez.

A kampány célcsoportja a lakosság.

A kampány jelmondata:

„Egészséges táplálkozás mindenkinek! A teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásának fontossága.”

A kampány célja:

  • A lakosság tájékoztatása az egészséges táplálkozásról és a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásának előnyeiről;
  • A lakosság tudatosítása az egészségtelen táplálkozás kockázatait illetően;
  • A lakosság egészségi állapotának javítása a helytelen táplálkozás okozta betegségek, azaz a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, a cukorbetegség és a rák csökkentése révén.

Infografika - Táplálkozási/ étkezési kampány - 2022. október (fordítás)