„Az egészség érdekében, mondj NEMET a dohányzásra” - Dohányzás Elleni Országos Nap - 2019. november 21.

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság 2019. november 21. napján ünnepli a „Dohányzás Elleni Országos Nap”-ot. Minden évben, november hónap harmadik csütörtökén ünnepli a „Dohányzás Elleni Országos Nap”-ot, melynek célja a nyilvánosság és az egészségügyi politikák döntéshozóinak tudatosítása azon hatalmas társadalmi teher tekintetében (betegségek/fogyatékosságok/korai elhalálozások), amelyet a dohányzás jelent, és a viselkedési változások és sajátos törvényes intézkedések serkentése.

Romániában a dohányzás jelentős előfordulási gyakoriságot mutat, több, mint 5 és fél millió dohányossal, akik közül több, mint 5 millió naponta dohányzik. Az új dohánytermékek fogyasztása (melegedő dohánytermékek) több, mint 230000 felnőttnél és az elektromos cigaretták fogyasztása egy új fenyegetésként körvonalazódik a lakosság egészségét illetően, főleg, hogy az ezen termékek egészségre gyakorolt hatásáról (a melegedő dohánytermékek kísérleti tanulmányaiban megfigyelt hepatolitikus hatások, illetve a kémiai típusú tüdőgyulladás az ENDS-re) szóló legújabb adatok fényében. A Romániában 2018-ban végzett GATS tanulmány kimutatta, hogy a DOHÁNYZÁS ELŐFORDULÁSI GYAKORISÁGA ROMÁNIÁBAN 30,7%.

A dohányzás okozta, egészségre gyakorolt gazdasági teher és költségek csökkenthetőek az Egészségügyi Világszervezet Dohányzás-ellenőrzési Keretmegállapodás intézkedéseinek alkalmazása által, intézkedések, amelyek hatékonynak bizonyultak és amelyeket ezek elfogadása óta alkalmaz. Azon országok egyike lévén, amelyek megerősítették az Egészségügyi Világszervezet Dohányzás-ellenőrzési Keretmegállapodását, Románia nemzetközi kötelezettséget vállalt arra, hogy továbbra is hangsúlyt fektessen az egészségre az MPOWER csomag összes akciójának alkalmazásával: Monitorizálás (hat tanulmány a Globális Dohányzás Felügyeleti Rendszer ( (Global Tobacco Surveillance System – GTSS) keretében az Egészségügyi Világszervezet/Betegség-megelőzési és -felügyeleti Központ védőszárnya alatt), Védelem/protection, a dohányzás összes nyilvános helyen történő betiltása által, a 2016. évben, Segítségnyújtása dohányzásról való lemondásban (Offering help), figyelmeztetés (Warning) a cigarettadobozokon levő grafikus figyelmeztetések bevezetésével (Enforce bans), a dohányilletékek növelésével (Raise).

Románia által ezen csapás leküzdésére tett összes figyelemre méltó intézkedés ellenére, a 2011 és 2018 évek között, a dohányzás 14,9%-al nőtt Romániában, főleg a 15-24 év közötti korcsoportba tartozó fiatalok (48,3%-os relatív növekedés) és a nők (27%-ols relatív növekedés) dohányzásának növekedése által, amellett, hogy azon személyek hányada, akik kísérletet tettek a dohányzásról való leszokásra az utolsó évben, jelentős relatív csökkentést mutatott a 2011. év értékéhez képest (37%), még ha minden 10 dohányzó személy közül 5 (48,2%) kijelentette, hogy szeretné abbahagyni ezen szokást a jövőben.

A Román Pneumológiai Társaság szerint megközelítőleg a bronchopulmonáris rákban szenvedő betegek 85%-a dohányos, évente pedig 42.000 elhalálozás köszönhető a dohányzásnak. A dohányzás több személyt öl meg, mint az alkohol, a közlekedési balesetek, kábítószerek, elhízás, öngyilkossági kísérletek együttvéve.

Az idei év kampánya egy egészségügyi felhívás „Az egészség érdekében, mondj NEMET a dohányzásra” jelmondat által.

A kampány célja a Dohányzás bármilyen formájának megelőzése a helyes tájékoztatás és dohányzásról való lemondás előnyeiről szóló tudatosítás által.

A kampány célkitűzései a következők:

  • A célcsoportba tartozó, dohányzásról való lemondás előnyeiről tájékoztatott személyek számának növelése;
  • A nem dohányzó vagy a dohányzást csak kipróbáló személyek tájékoztatása és tudatosítása a dohányzás egészségre és környezetre gyakorolt káros hatásairól;
  • A lakosság és az egészségügyi szakemberek figyelmének felkeltése a nikotint tartalmazó elektromos készülékek (elektromos cigaretták vagy meleg dohány-IQOS) használatának veszélyét illetően

Romániában, a „Az egészség érdekében, mondj NEMET a dohányzásra” jelmondattal rendelkező Kampányt az Egészségügyi Minisztérium irányítja módszertani szempontból, az Országos Közegészségügyi Intézet által.

Infografika - Dohányzás Elleni Országos Nap - 2019. november 21.

További információk:
Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság
520023 Sepsiszentgyörgy, Gödri Ferenc utca 12. szám
Egészségügyi Nevelés Iroda
Tel. 0267 351398