„A rák is megelőzhető!” - A Rák Elleni Küzdelem Európai Hete - 2019. május 25.-31.

A Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatósága, a 2019. május 25–31. közötti időszakban ünnepli a Rák elleni Küzdelem Európai Hetét. A Rák elleni Küzdelem Európai Hetének (REKEH) Kampányára minden év május 25. és 31. napja között kerül sor és a Dohányzásmentes Világnappal ér véget május 31. napján. A dohányzás messzemenően a rák okának legfontosabb tényezője, amely megelőzhető. A kampány időszaka alatt, az európai politikai tényezők és a nagyközönség különböző tevékenységeket vállal a rák megelőzésére, a betegek és a rákot túlélő személyek kezeléshez és támogatáshoz való hozzáférésére vonatkozó figyelemfelkeltéssel kapcsolatban. A gyakori rákfajták legalább egyharmada megelőzhető.

Romániában a kampány célja a lakosság tudatosítási szintjének növelése azon módokra vonatkozóan, melyek által megelőzhetjük a rákot, az általunk tett választások révén. „A rák is megelőzhető!” szlogen alatt, a Rák elleni Küzdelem Európai Hete országos kampány célja, hogy növelje a tudatosítás szintjét a rák megjelenésének kockázatait illetően és népszerűsítse az EURÓPAI RÁKELLENES KÓDEX-et miden tevékenység keretében és minden rendelkezésre álló eszköz által.

A 2019. év kampányának témája „A mai fiatalok egészséges szokások által előzik meg a rákot”.

Kulcsfontosságú adatok a rákról:

  • 9,6 millió személy hal meg minden évben a rák miatt.
  • A gyakori rákfajták legalább egyharmada megelőzhető.
  • A rák az elhalálozások második leggyakoribb oka a világon.
  • A rák okozta elhalálozások 70%-a a gyengén-közepesen fejlett országokban jelenik meg.
  • 3,7 millió életet lehetne megmenteni minden évben a rákfajták megelőzési, korai kiszűrési és kezelési stratégiáinak megfelelő erőforrásokkal való alkalmazása által.
  • A rák éves gazdasági összköltségét 1,16 trillió dollárra becsülik.

A „ Rák elleni Küzdelem Európai Hete” esemény megünneplésének országos kampánya minden olyan személyhez felhívást intéz, akinek mondanivalója van arról, hogyan fogják élni életüket a fiatalok – szülők, tanárok, egészségügyi szakemberek, döntéshozók – hogy segítsék a fiatalok abban, hogy egészséges választások mellett döntsenek, választások, melyek rákmentes jövőt jelenthetnek.

Romániában a Rák elleni Küzdelem Európai Hete Kampányt az Egészségügyi Minisztérium irányítja, az Országos Közegészségügyi Intézet által.

Infografika - Rák elleni Küzdelem Európai Hete - 2019 május 25.-31.