“Ismerje meg artériás nyomásának értékeit!” - A Magas Vérnyomás Elleni Küzdelem Világnapja - 2019. május 17.

A Kovászna  Megyei Közegészségügyi Igazgatóság a 2019. május 17.-24. közötti időszakban, lakosság-tájékoztatási és -tudatosítási tevékenységeket szervez az artériás magas vérnyomásra vonatkozóan. Az artériás magas vérnyomás globális egészségügyi kihívást jelent, adott lévén a társult szív-érrendszeri és vesei magas előfordulási gyakorisága és együttes megléte, ez képezve az elhalálozás és  fogyatékosság fő kockázati tényezőjét világszinten, az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Hipertónia Társaság szerint.

A becslések szerint az artériás magas vérnyomás 9.4 millió elhalálozásért és 162 millió elvesztett életévért felelős 2010-ben, a szívbetegségek, agyi érkatasztrófák és szívelégtelenségek 50%-ért, az elhalálozások 13%-ért világszinten és a cukorbeteg személyek elhalálozásának több, mint 40%-ért. Jelenleg a magas vérnyomás vészes méreteket öltött. A magas vérnyomással rendelkező személyek száma az 1980. évi 600 millióról szinte 1 milliárdra emelkedett 2008-ban és a népesség és elöregedési jelentség növekedésének köszönhetően, a becslések szerint, 1,56 milliárdra tehető növekedést ér el 2025-ben.

Romániában a 2016. évben kivitelezésre került a SPEPHAR III tanulmány, amely a felnőtt lakosság körében az artériás magas vérnyomás 45,1%-os előfordulási gyakoriságát emelte ki. A tanulmány szerint, a magas vérnyomással rendelkező felnőttek 80,9%-a tudta, hogy ebben a betegségben szenved, míg a fennmaradó 19,1% a tanulmány alkalmával került diagnosztizálásra. Ez azt jelenti, hogy minden 5. artériás magas vérnyomással rendelkező romániai személy nincs ezen állapot tudatában, jelentős kockázatoknak lévén kitéve az egészségügyi állapotot illetően, melyeket a betegség hatékony ellenőrzését biztosító, megfelelő ellátás hiánya okoz.

Az utóbbi években, az artériás magas vérnyomás ismeretének hányada jelentős javulást mutatott, fokozatosan növekedve, 44,3%-ról a 2005. évben (SEPHAR I), 69,55%-ra a 2012. évben (SEPHAR II) és 80,9%-ra a 2016. évben (SPEHAR III.) Románia mégis a magas szív-érrendszeri kockázattal rendelkező országok között előkelő helyet foglal el, a SEPHAR III eredményei pedig ismét igazolják, hogy az artériás magas vérnyomás, a többi szív-érrendszeri kockázati tényezővel együtt, jelentős problémát jelent a népesség egészsége szintjén. Az artériás magas vérnyomás, a koszorúér betegségének az agyi érkatasztrófa jelentős kockázati tényezője, nagy nyomást gyakorol az egészségügyi rendszerre. Romániában, a z Egészségügyi Világszervezet legfrissebb becslései szerint, a  DALYs(000) értéke 149.0 volt mindkét nem esetében, 69. 1 a férfiaknál és 79.9 a nőknél. Viszont örvendetes az a tény, hogy évről évre nő azon személyek száma, akik magas vérnyomással rendelkeznek és diagnosztizálásra kerültek, illetve akik kezelés alatt és terápiás felügyelet alatt állnak.

Az erőfeszítések a jelen pillanatban megelőzési, korai diagnosztizálási és hosszú távú felügyeleti programok megfogalmazására és alkalmazására összpontosítanak. Ezen alkalommal népszerűsítjük az „Ismerje meg artériás nyomásának értékeit!” jelmondatot és a Nemzetközi Liga és Nemzetközi Hipertónia Társaság által javasolt tájékoztató anyagokat, amelyek megtalálhatóak a http://www.whleague.org honlapon, valamint a Kolozs megyei Közegészségügyi Területi Központ – Egészségfejlesztési és -Értékelési Országos Központ által kidolgozott anyagokat is. Az Egészségügyi Minisztérium, az Országos Közegészségügyi Intézet által, biztosítja a kampány országos szinten történő irányítását.

Támogassa a Magas Vérnyomás Megelőzési Kampányát! Járuljon hozzá az artériás magas vérnyomás kockázata tudatosítási fokának növeléséhez! “Ismerje meg artériás nyomásának értékeit!”

Infografika - A Magas Vérnyomás Elleni Küzdelem Világnapja - 2019. május 17.