Pro şi contra băuturilor energizante

 

energiaital

Pro şi contra băuturilor energizante

Băuturile energizante par a fi o adevarată binecuvântare pentru persoanele obosite care au nevoie de de un strop de energie pentru a fi în formă. Iar producătorii lor susţin că acestea au numai efecte pozitive. Dar este oare adevărat?

O băutura cu efect energizant pare a fi o adevarată binecuvântare pentru studenţi în timpul sesiunii, pentru angajaţii aflaţi în dead-line, pentru şoferii care conduc noaptea sau pentru pasionaţii cluburilor de noapte. Ele au un efect puternic revitalizant, şi asta datorită substanţelor conţinute.

 

ARGUMENTE PRO ŞI ARGUMENTE CONTRA:

Dacă ai nevoie de un stimulent mental şi fizic, băuturile energizante reprezintă soluţia ideală.

Poţi să bei doar în cantităţi moderate. Maximum 2 cutii pe zi. Dacă doza recomandată este depăşită, pot apărea probleme cum ar fi creşterea presiunii arteriale sau a conţinutului de zahăr în sânge.

Poţi găsi sortimente de băuturi energizante în concordanţă cu nevoile tale. Acestea sunt împărţite în diverse grupe: pentru cei care au o activitate fizică intensă există băuturi energizante bogate în vitamine şi carbohidraţi, în timp ce pentru persoanele cu o activitate intelectuală intensă băuturile energizante conţin mai multă cofeină.

Persoanele care suferă de afecţiuni cardiace ar trebui să evite astfel de băuturi.

Băuturile energizante conţin un complex de vitamine şi glucoză care ajută la procesul de oxidare şi alimentare a muşchilor şi creierului cu energie.

Folosite o periodă îndelungată de timp, băuturile energizante pot provoca insomnii, iritabilitate şi depresie.

Efectul stimulant al unei cafele medii durează în jur de 1-2 ore, în timp ce al unei cutii de băutură energizantă poate dura până la 3-4 ore.

Multe băuturi energizante conţin o cantitate mare de vitamina B, ceea ce poate produce palpitaţii, tremuratul mîinilor şi al picioarelor.

Mai multe informații:
Direcția de Sănătate Publică Covasna
Biroul Promovarea sănătății
520023 Sf. gheorghe, str. Gödri Ferenc nr. 12
Tel. 0267 351398
E-mail: dsp@dspcovasna.ro