Campania de prevenire a consumului de tutun - Mai 2024

Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume. Fumul de tutun conține peste 7.000 de substanțe chimice toxice, iar fumatul pe parcursul unei vieți poate să ducă în medie la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani. Aproximativ un sfert din anii productivi din viață pierduți prin dizabilitate au drept cauză bolile atribuibile consumului de tutun.

Pe glob, peste 8,7 milioane de oameni mor anual din cauza consumului produselor din tutun. Majoritatea acestor decese (7,4 milioane) sunt atribuite consumului direct de tutun, în timp ce restul de peste 1,3 milioane decese sunt atribuite expunerii la fumatul pasiv. Aproximativ 80% dintre aceste decese au loc în țările cu venituri mici și medii
În Uniunea Europeană, consumul de tutun reprezintă cea mai importantă cauză de deces, fiind responsabil de aproximativ 700.000 de decese în fiecare an, și este totodată unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat.

În ciuda progresului obținut în reducerea prevalenței fumatului în Uniunea Europeană, numărul de fumători este mare, aproximativ 26% din toată populația, 1 din 5 persoane și, ceea ce este și mai grav, 29% dintre tinerii în vârstă de 15-24 de ani fumează.

Prevalența mare a fumatului în rândul tinerilor este îngrijorătoare. Expansiunea produselor noi care conțin tutun, creșterea utilizării dispozitivelor de vaping și tutun încălzit este de asemenea îngrijorătoare. Vârsta de începere a fumatului este de obicei înainte de 25 de ani, cu risc maxim de adicție. În acest context, limitarea consumului de tutun este, fără îndoială, una dintre cele mai eficiente modalități de a salva vieți și de a îmbunătăți starea generală de bine.

La nivel național o reglementare nouă, aplicabilă din 3 aprilie 2024, Legea nr. 64/2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun, interzice fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun pentru elevii din toate unităţile de învăţământ. Pentru aplicarea acestei prevederi persoanele responsabile din unităţile de învăţământ trebuie să elaboreze și să pună în aplicare regulamente interne care să clarifice inclusiv sancțiunile pentru aceste abateri.

Campania derulată la nivel național în luna mai are ca scop informarea adolescenților și părinților acestora despre impactul nociv pe care consumul de țigări și utilizarea dispozitivelor electronice (HTP) îl pot avea asupra sănătății.

Suportul metodologic al campaniei este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică în parteneriat cu Asociația Română Pentru Promovarea Sănătății, iar la nivel județean campania este implementată de către Direcția de Sănătate Publică a județului Covasna.

Infografic - Campania „De unde știi….Adevărul despre tutun?” - Mai 2024

Poster - Campania „De unde știi….Adevărul despre tutun?” - Mai 2024

Direcţia De Sănătate Publică Covasna, Compartimentul Promovarea Sănătăţii în parteneriat cu Liceul Economic „ Berde Áron” din Sfântu Gheorghe a desfăşurat o campanie de informare – educare – comunicare, programe de educaţie sanitară , campanie care a adus în atenția publică ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN - 31 MAI 2024.

Cu această ocazie invitatul nostru fost domnul Zsidó Szabolcs, dietetician clinic de la Spitalul Județean de Urgență „ Dr. Fogolyán Kristóf ” Sfântu Gheorghe.

Activitatea a făcut parte din proiectul educațional întitulat ”O viață fără dependențe”, care vizează promovarea unui stil de viață sănătos, prevenirea consumului de tutun, alcool, droguri în rândul elevilor și reducerea/ combaterea consumului băuturilor energizante.

Imagini de la eveniment: