Asistenţa medicală primară în Covasna – Posibilităţi pentru medicii tineri

Asistenţa medicală primară în judeţul Covasna este asigurată de 98 medici de familie titulari din care 55 în mediu urban iar 43 în mediu rural.

În următoarele comune nu există medici de familie: Dalnic, Malnaș, Micfalău, Moacșa, Poian și Valea Mare (numai punct de lucru). În anii următori judeţul se va confrunta cu o problemă gravă şi anume lipsa medicilor de familie. Aceasta datorită faptului că vârsta medie a medicilor de familie este mare.

În anii următori judeţul se va confrunta cu o problemă gravă şi anume lipsa medicilor de familie. Aceasta datorită faptului că vârsta medie a medicilor de familie este mare.

Nr. medicilor de familie:

Vârsta medie

30-39

ani

40-49

ani

50-59

ani

Peste 60

Cel mai tânăr

Cel mai în vârstă

 

Urban

55

56

4

5

15

31

30

74

Rural

43

54

3

5

15

20

35

73

Total

98

55

7

10

30

51

30

74

 

Din 98 medici de familie, 52 medici au împlinit sau vor avea în anul 2018 vârsta de 60 de ani sau peste 60 de ani. Dintre aceştia un număr de 19 de medici au deja sau vor avea în a.c. vârsta peste 65 de ani. Menţinerea lor în activitate se avizează anual de către o comisie comună a Direcţiei de Sănătate Publică Covasna, a Casei de Asigurări de Sănătate Covasna şi a Colegiului Medicilor filiala Covasna, în baza Legii 113/2016.

Dorinţa Direcţiei de Sănătate Publică Covasna este de a asigura şi în continuare o bună acoperire cu servicii de medicină primară a judeţului. De aceea trebuie să sprijinim cu toate mijloacele atragerea în judeţ a medicilor tineri şi să asigurăm înlocuirea medicilor de familie care se pensionează.

Tocmai de aceea publicăm mai jos Lista localităților în care în următorii ani vom avea nevoie de medici de familie:

  • Orașe: Sfântu Gheorghe, Baraolt, Covasna, Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc.
  • Comune: Aita Mare, Băţanii Mari, Belin, Bixad, Boroşneu Mare, Brăduţ, Breţcu, Catalina, Cernat, Ghelinţa, Micfalău, Moacşa, Ozun, Sânzieni, Sita Buzăului, Turia, Vârghiş, Zăbala.

În prezent în judeţ funcționează un singur Centru de permanenţă în zona Baraolt, şi ar fi necesar cel puţin încă un centru în Sf. Gheorghe, în cazul în care se poate asigura numărul necesar de 5-7 medici de familie, pentru a încerca să reducem numărul persoanelor care se adresează la UPU din cadrul Spitalului Judeţean. Activitatea desfăşurată în centrul de permanenţă se finanțează de către CAS Covasna, prin contract separat.

De asemenea Serviciul de Ambulanţă Judeţean Covasna are scoase la concurs două posturi pentru medici de familie. Se asigură participarea la cursurile de perfecţionare necesare precum şi locuinţă de serviciu.

Cei interesaţi de o carieră medicală în judeţul Covasna pot să se adreseze Direcţiei de Sănătate Publică Covasna la adresele de e-mail dsp@dspcovasna.ro, director@dspcovasna.ro, sau la nr. de telefon : 0267-351398, 0745-024480.

Data ultimei actualizări: 15.11.2018