Vektorok útján terjedő betegségek: „Kis csípés-nagy veszély” - Egészségügyi Világnap - 2014. április 7.

Több mint a fele a világ lakosságának veszélyeztetett különböző vektorok által terjesztett betegségek által, mint a malária, dengue, leishmaniasis, Lyme-kór, schistosomiasis, és a sárgaláz. Minden évben, több mint 1 milliárd ember fertőzödik meg, és több mint 1 millió hal meg vektorok által terjesztett betegségekben. Az idei Egészségügyi Világnapon - április 7. - A WHO kiemelte a vektorok által terjesztett betegségek megelőzésének a fontosságát. A szlogen: "Kicsik, de nagy veszélyt jelentenek."

A vektorok által terjesztett betegségek a legszegényebb lakosságot érintik, különösen ott, ahol nem megfelelő az életszinvonal, a lakhatási viszonyok nem elég alkalmasak, nincs  biztonságos ivóvíz és higiénia. Az alultáplált emberek és a legyengült immunitással rendelkezők nem ellenállóak ezekkel a betegségekkel szemben.

Az elmúlt két évtizedben különböző vektorok által terjesztett betegségek újra megjelentek, és  elterjedtek a világban. A környezeti változások, a tömeges nemzetközi utazások és kereskedelem növekedése, a mezőgazdasági és a klíma változások mind hozzájárultak  a  vektorok által okozott betegségek kialakulásához.

A szúnyogok által terjesztett dengue például jelenleg megtalálható 100 országban,  több mint 2,5 milliárd ember – tehát  40%  a világ népességének - veszélyeztetett. Dengue betegségről nemrég számoltak be Kínában, Portugáliában és Floridában, az Amerikai Egyesült Államokban.

Görögországban pedig  visszatért 40 év után először  a malária.

Vektorok által terjesztett betegségek  szabályozására továbbra is a legfontosabb eszköz a  megelőzés.

Az Egészségügyi Világnap 2014, célul tűzte ki a különböző vektorok által terjesztett betegségek megelőzését 2012-2020 időszakra.

További információk:
Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság
520023, Sepsiszentgyörgy, Gödri Ferenc utca, 12. szám
Egészségügyi Nevelés Iroda
Tel. 0267 351398