"A TB, HIV, HEPATITISZ MEGÁLLÍTÁSA” - 2020. december - „Az Átadható Betegségekről való Tájékoztatás Országos Hónapja"

A Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság 2020. december hónapjában szervezi meg a „Az Átadható Betegségekről való Tájékoztatás Országos Hónapja: A TUBERKULÓZIS (TBC), HIV, HEPATITISZ MEGÁLLÍTÁSA” Kampányt a COVID-19 járvánnyal összefüggésben.

Az Egészségügyi Világszervezet európai irodája a 2018. évben kiadta az Egyesület Nemzetek Okiratát a „A TB, HIV és Vírusos hepatitisz MEGÁLLÍTÁSA” Programot.

Romániában: A «Marius Nasta» Országos Pneumoftiziológiai Intézet, a tuberkulózis Romániában való felügyeletében illetékes szervezet a TESSy európai rendszerbe – 12199 tuberkulózis esetet jelentett be a 2018. évre, 6%-al kevesebbet, mint az előző évben.
A HIV/SIDA fertőzés értékelési és nyomon követési rendszerébe 9 területi központ tartozik, amelyek adatokat küldenek a „Matei Balș” Fertőző Betegségek Országos Intézetének – HIV/SIDA Fertőzés Romániában való Nyomon Követési és Értékelési Osztályához. A 2019. évben 506 új HIV/SIDA esetet jegyeztek.

Az Országos Közegészségügyi Intézet – Átadható Betegségek Országos Nyomon Követési és Felügyeleti Központja szerint folytatódik a csökkenő irányzat a B vírusos hepatitisz jelentett előfordulási gyakorisága, kismértékű változásokkal párhuzamosan, egyik évről a másikra, a C vírusos hepatitisz tekintetében. A 2019. évben az a B és C vírusos hepatitisz országos nyomon követési rendszerébe 234 új esetet jegyeztek be, 7-el kevesebbet, mint az előző évben.
A COVID-19 bebizonyította, hogy egy járvány idején, senki sincs biztonságban, amíg mindenki nincs biztonságban. Az összes ember bevonása a jó választás, ha szeretnénk, hogy sikerüljön. A megbélyegzés és a hátrányos megkülönböztetés megszüntetése, valamint az emberi jogok és a nemek közötti esélyegyenlőség általános érvényesítésével kapcsolatos válaszaink megalapozása elengedhetetlen az e fertőző betegségekkel és a COVID-19 fertőzéssel szembesülő járványok felszámolásához.

A COVID-19 járvány rávilágított a társadalmainkban gyökerező egyenlőtlenségekre. Ez az egészségügyi válság a legszegényebbeket és a legkiszolgáltatottabbakat sújtja leginkább. Ez a válság azonban egyben ébresztő is, alkalom arra, hogy másképp csináljuk a dolgokat – jobban és együtt. Sok szempontból a BT – TB, HIV, HV – megelőzése, mint a közegészségre jelentett fenyegetés, attól függ, hogy a világ hogyan reagál a COVID-19-re. A HIV, TB vagy vírusos hepatitisz fertőzés megváltoztatja az életet, nemcsak a személyes egészség szempontjából, hanem a szegénység, a kirekesztés és a megbélyegzés kockázatának szempontjából is. Valamennyi európai tagállamnak és partnernek meg kell erősítenie a HIV, a tuberkulózis és a vírusos hepatitis elleni multi-szektorális választ, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány az országos rendszereket terheli.

A BT hatásának tájékoztatására és tudatosítására irányuló kampányt az Egészségügyi Minisztérium irányítja az Országos Közegészségügyi Intézeten keresztül, és helyi szinten a megyei és a Bukarest megyei jogú város közegészségügyi igazgatóság kivitelezi. Az ország területén a „Szolidaritás és közös felelősség” szlogen alatt tájékoztatási tevékenység kerülnek lebonyolításra a lakosság számára.

2020. DECEMBER - "Szolidaritás és közös felelősségés közös felelősség"- „Az Átadható Betegségekről való Tájékoztatás Országos Hónapja: A TUBERKULÓZIS (TBC), HIV, HEPATITISZ MEGÁLLÍTÁSA” - infografika