"Tartson fenn egy kiegyensúlyozott táplálkozást egy egészséges életért!" - Táplálkozás/étkezés hatásairól szóló tájékoztatás országos hónapja - 2020. október

A Kovászna  megyei Közegészségügyi Igazgatóság, 2020. OKTÓBER hónapja során tartja a tájékoztatási-oktatási-tudatosítási  Táplálkozás/étkezés hatásairól szóló tájékoztatás országos hónapja kampányt.

Minden egyén egészségi állapota, amelyet gyakran az optimális táplálkozási állapotként értékelnek, a táplálékok szükségessége és a bevitele közötti egyensúlyból fakad. Az optimális táplálkozási állapot elősegíti a szervezet növekedését és fejlődését, fenntartja az egészségi állapotot, lehetővé teszi a napi tevékenységet és részt vesz a szervezet különböző agressziók vagy betegségek elleni védelmében. A táplálkozás a szoptatással vagy a mellről való táplálással kezdődik. A szoptatás az egyik leghatékonyabb módja a gyermekek táplálásának és az élet legjobb kezdetének gyermekek részére történő felkínálásának.

Egy nem megfelelő táplálkozás, általában túlzott táplálékbevitel, a fizikai tevékenység hiányával társulva a krónikus betegségek számának folyamatos növekedéséhez vezet. Ezek közül a legfontosabbak a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség. Világszerte 11-ből 1 ember cukorbetegségben szenved, minden 2. cukorbeteg nincs diagnosztizálva, minden 5. cukorbeteg 65 év feletti.

Országunkban a 2018 évben 161.330 cukorbeteg személy volt a nyilvántartásban, akik közül 2623 gyermek és serdülő. 76.134 új megbetegedési esetet jegyeztek felnőtteknél, 798 új megbetegedési esetet 0-19 év közötti gyermekeknél és serdülőknél és 2765, cukorbetegség miatt bekövetkezett elhalálozás kerül feljegyzésre (12,5/100.000 lakos).

A kampány célja egy pozitív, az egészséges életmóddal szembeni hozzáállás kialakításának ösztönzése az első 6 hónapban mellről való kizárólag táplálás elősegítése által és egy megfelelő és kiegyensúlyozott táplálkozás népszerűsítése a cukorbetegség megelőzésére.

Az idei év kampányának célcsoportja a felnőtt lakosság, a kismamáktól az idős lakosságig.

A kampány jelmondata:„TARTSON FENN EGY KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁST EGY EGÉSZSÉGES ÉLETÉRT!

A kampány témája  az egészséges táplálkozás támogatása egy egészséges bolygó érdekében.

A COVID-19 járvány jelenlegi körülményei között a krónikus betegek és az idős személyek a legkiszolgáltatottabbak. Közülük, a cukorbetegségben szenvedők, különösen azok, akiknél a glikémiás profilja rosszul felügyelhető, és akiknél a cukorbetegségnek egyéb szövődményei vannak, a súlyos tünetek kialakulásának kockázata magas. Az anyagcsere szindrómában, elhízásban és szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők mellett, megtalálhatóak a cukorbetegek is, azon betegkategóriák között, akik a COVID 19 betegség súlyos formáival szemben leginkább ki vannak téve és legérzékenyebbek.

A cukorbetegeknek be kell tartaniuk a felírt kezelést és egy egészséges életmód javaslatait:

  • A diabetológus / kezelőorvos által megállapított kezelés csak az ennek ajánlására kerül módosításra. Nagyon fontos szempont, hogy a betegek kövessék a jóváhagyott orvosi tanácsokat, és kerüljéka megelőző vagy akár kezelés céljából történő öngyógyítást vagy a természetes kiegészítőket.
  • Szigorúan be kell tartani a diétás receptet, a szénhidrátok mennyiségének kiszámítását, az étkezés változatosságát, magas zöldség, gyümölcs, illetve proteinbevitellel, valamint a helyes hidratálást.
  • A könnyű gyakorlatokon alapuló testmozgás, akár otthon is, legalább 30 percig, szintén fontos tényező a jó glikémiás kontroll elérésében és fenntartásában. A cél a mozgásszegény életmód elkerülése.
  • Az alváshigiéné ugyanolyan fontos az otthoni elszigeteltség időszakában is.

"Tartson fenn egy kiegyensúlyozott táplálkozás egy egészséges életért!" - Táplálkozás/étkezés hatásairól szóló tájékoztatás országos hónapja - 2020. október