Tájékoztatási, Nevelési és Kommunikációs Kampány „Elsősorban HALLGASD MEG” jelmondattal - 2019. június 26. - július 19. közötti időszakban

A Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság 2019. év június 26. napján ünnepli a Kábítószer-fogyasztás és – kereskedelem Elleni Világnapot és a 2019. június 26. – július 19. közötti időszakban, megszervezi a Tájékoztatási, Nevelési és Kommunikációs Kampányt az „Elsősorban HALLGASD MEG” jelmondattal és „A gyermekek és fiatalok meghallgatása az első lépés, hogy segítsük őket abban, hogy egészségesen és biztonságban nőjenek fel” kulcs-üzenettel.

Az „Elsősorban HALLGASD MEG” kampány egy tudományos alapú növekedési kezdeményezés a kábítószer-fogyasztás megelőzésének támogatásában, így a gyermekek és fiatalok, családok és ezekből álló közösségek jólétének tényleges befektetését képezi. Világszinten 190.000 korai elhalálozási minimum-becslés létezik (legtöbb esetben elkerülhető) a kábítószer-fogyasztás miatt, nagy részük az opioidoknak köszönhető. A kábítószerek nemcsak a fogyasztókat érintik; ezek a családok és közel állók számára órási nehézségeket és szenvedést okoznak.

Romániában, a tiltott kábítószer fogyasztása kétszer nagyobb előfordulási gyakoriságot mutat a fiatal felnőttek körében (15-34 közötti korcsoport) az általános lakosságnál jegyzetthez képest (15-64 év), viszont a hányadok hasonlóak az iskolai népességnél azonosítottal (16 év). A kábítószer-fogyasztás okozta zavarok aláássák a közeli személyekkel való kapcsolatokat, megrontják a családi életet és tönkretehetik a gyermekek és fiatalok oktatási és foglalkoztatási lehetőségeit. Ezek hatása a közösségekben, büntetőjogi igazságügyi rendszerekben és az egész társadalomban érződik.

A Kábítószer-fogyasztás és – kereskedelem Elleni Világnap alkalmával fontos megemlékeznünk arról, hogy a kábítószer-fogyasztás okozta zavarok megelőzhetőek és kezelhetőek. A tervezett Tájékoztatási – Nevelési – Kommunikációs tevékenységek kiemelik az éber és felelős magatartás jelentőségét a felnőttek részéről: tanárok, megelőző szolgálatok személyzete, döntéshozók és bátorítják közösségeink gyermekeit és fiataljait abban, hogy távolt tartsák magukat a kábítószerektől.

A SZÜLŐK rendelkeznek a legnagyobb befolyással abban, hogy segítsék gyermekeiket abban, hogy boldogan nőjenek fel és megtanuljanak jól boldogulni a nehéz élethelyzetekben.

A TANÁROK pozitívan befolyásolhatják a gyermekeket és fiatalokat abban, hogy boldogan és optimistán nőjenek fel.

Az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Közegészségügyi Intézet biztosítja a kampány tevékenységeinek finanszírozását, irányítását, elemzését és nyomon követését.

Mindenkinek részt kell vennie annak érdekében, hogy a gyermekek és fiatalok a veszélyes szerektől megvédésre kerüljenek. Ezen kampány sikere érdekében számítunk támogatására!

Infografika - Kábítószer-fogyasztás és – kereskedelem Elleni Világnap - 2019. június 26.

További információk:

Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság
520023 Sepsiszentgyörgy, Gödri Ferenc utca 12. szám
Egészségügyi Nevelés Iroda
Tel. 0267 351398