Oltás – befektetés a jövőbe! - Országos Oltási Tájékoztatási Kampány - Európai Oltási Hét - 2022. április

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság 2022 április hónapjában bonyolítja le az OLTÁSRÓL szóló Országos Oltási Tájékoztatási Kampány végrehajtási tevékenységeit és 2022.24.04 - 05.01. között ünnepli az Európai Oltási Hetet.


A COVID-19 elleni védőoltás továbbra is a címlapon szerepel az egész térségben, mivel egyre több ember kerül beoltásra a betegség ellen. A COVID-19 mellett azonban számos más, oltás által megelőzhető betegség, például a kanyaró és a gyermekbénulás is folyamatos figyelmet igényel.

A kanyaró elleni oltási lefedettség és a megfigyelés során rögzített előfordulási gyakoriság az oltási programok erősségének jelei, megjelölve azokat a közösségeket és korcsoportokat, amelyek nem immunizáltak vagy alul-immunizáltak, és hova kell nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Európában és Romániában a COVID-19 világjárvány idején a kanyarós megbetegedések száma jelentősen csökkent. Az Országos Közegészségügyi Intézet-Az Átadható Betegségek Országos Nyomon Követési és Felügyeleti Központja/Országos Közegészségügyi Statisztikai és informatikai Központ szerint, mivel 2020 júniusa óta nem jelentettek megerősített kanyarós esetet és nem jegyeztek fel kanyarós halálesetet, a kiegészítő MMR oltási kampányt 2020 augusztusától leállították.

Az ütemterv szerint beoltott gyermekek aránya a háziorvosok által beadott oltások esetében az optimális szint alatt van, mivel a biológiai termékek ellátásának folyamatossága megszakadt vagy azok nem elegendő mennyiségben kerültek beszerzésre.

Ukrajnában 2022. február 1-jén megkezdődött a gyermekbénulás elleni védőoltási kampány azon 6 hónapos és 6 éves kor közötti gyermekek számára, akik korábban nem kapták meg a gyermekbénulás elleni oltási adagokat. Ez a felzárkóztató típusú kampány az Ukrajnában 2021 októberében észlelt poliovírusjárvány megállítására irányuló átfogó válasz részét képezi. A kampány közvetlen célja a WHO által ajánlott 95%-os oltási lefedettség jogosult gyermekek körében való elérése volt. A konfliktus kezdete előtt 140 000 gyermekre kiterjedő oltási kampányt terveztek Ukrajnában.

Romániában az elmúlt években Nemzetközi Jelentőségű Közegészségügyi Vészhelyzetet (PHEI) tartottak fenn a poliovírus terjedésének kockázatát illetően, amely miatt további intézkedéseket vezettek be: az AFP esetek fokozott felügyelete, az 5 évesnél fiatalabb gyermekek felzárkóztató oltása 3-nál kevesebb IPV-dózissal, valamint a környezet fokozott felügyelete az Ukrajnával határos megyékben: Szatmár, Máramaros, Suceava és Botoșani.

2022.02.06. napjáig 1360995 kockázati csoportba tartozó személyt oltottak be influenza ellen az Egészségügyi Minisztérium által kiosztott vakcinával.

Az Európai Oltási Hét a 2030 Oltási Ütemtervre, a rendelkezésre álló oltóanyagokra és az Egészségügyi Világszervezet azok méltányos elosztásának biztosításában való szerepére vonatkozó figyelemfelkeltésre, valamint az egészségügyi dolgozók és a lakosság tájékoztatására irányul.

Az országos tájékoztató – felvilágosító – kommunikációs kampányt az Egészségügyi Minisztérium irányítja az Országos Közegészségügyi Intézet által és a megyei közegészségügyi igazgatóságok által kerül helyi alkalmazásra.

Az ország területén a „Védőoltások - befektetés a jövőbe!” jelmondat alatt az egészségügyi személyzet bevonására és a lakosság tájékoztatására irányuló tevékenységekre kerül sor.

Infografika - Országos Oltási Tájékoztatási Kampány - 2022. április (fordítás)