"Mosolyogj bizalommal. Orális egészség mindenkinek!" kampány - 2020. március

A márciusi hónapban, az Egészségügyi Minisztérium, az Egészségfejlesztés és -értékelés Országos Programja által finanszírozza és megszervezi a „Mosolyogj bizalommal. Orális egészség mindenkinek!” kampányt, kampány, amely felhívja a közfigyelmet az orális egészség kérdéskörére az általános lakosság számára (beleértve a gyermekeket és kamaszokat) és melynek fő célkitűzései az orális egészség fontosságáról és ennek elhanyagolása kockázatairól tájékozott személyek, az orális egészség megtartási érdekében egészséges magatartást tanúsító személyek számának növelése, valamint egészséges készségek kialakítása és a lehetséges fogproblémák korai kezelésének bátorítása a késői, nehezebb és költségesebb ellátások elkerülése érdekében.

Az orális egészség magában foglalja a bizalommal és fájdalom, kényelmetlenség vagy összetett koponyai-arci betegségek nélkül való beszéd, mosolygás, szaglás, kóstolás, érintés, rágás, nyelés és számos érzelmi sorozat arckifejezések által való kifejezésének lehetőségét.

Az Országos Közegészségügyi Intézet által kivitelezett, interjú általi, Romániában végzett utolsó tanulmány, amelyben 4592 válaszadó vett részt, az orális egészség megtartásáról szóló gyakorlatok értékelését illetően, azt mutatja, hogy a napi fogmosás gyakorisága tekintetében a résztvevők 18%-a naponta kettőnél kevesebb alkalommal mos fogat, 33,7%-a két percnél kevesebb ideig mos fogat és csak 33,6%-a mos fogat evés után legfeljebb 15 perccel. A válaszadók mindössze 70,2%-a került kiképzésre a fogak helyes megmosási technikáját illetően és csupán 28,2%-a cseréli ki havonta a fogkeféjét. A szájápolás biztosítására használt eszközöket illetően: 1,9% nem használ fogkrémet, csak 57,3% használ fluoridos fogkrémet, 24,7% csak fogkefét használ, 55,6% használ szájvizet és 29,5% fogselymet. Egy aránylag nagy hányad, 48,7% használ rágógumit a szájápolás biztosítási eszközeként, 24,9% pedig fogpiszkálót. Ami az orális egészség állapotát illeti, a tanulmányban résztvevők csupán 27,6%-a jelentette ki, hogy az elmúlt évbe nem volt semmilyen kényelmetlenségi érzete a fogak szintjén és csak 15,9%-a megy el évente kétszer a fogorvoshoz ellenőrzésre. Az édesített termékek, alkohol és dohány fogyasztását illetően: a válaszadók csupán 50,4%-a nem fogyaszt naponta édességeket, 53,4% nem fogyaszt naponta édesített szénsavas üdítőket és 61,3% nem fogyaszt egyáltalán alkoholos italokat. A tanulmányban résztvevők 20,1% dohányzik.

A kampány megyei szinten a Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság által kerül alkalmazásra, a kampány módszertani támogatását az Országos Közegészségügyi Intézet biztosítja.

Infografika „Mosolyogj bizalommal. Orális egészség mindenkinek!” kampány (fordítás)

Kapcsolat:
Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság
520023 Sepsiszentgyörgy
Str. Gödri Ferenc nr.12
Egészségnevelési Iroda
Lazăr Klaudia
Tel . 0741-009824