"Megismerni, megelőzni, megvédeni - az anya és az újszülött egészségének biztonsága érdekében!" - kampány - 2021. szeptember 1-30.

A beteg biztonsága úgy került meghatározásra, mint az orvosi gyakorlatban előforduló hibák és az egészségügyi ellátással társuló káros hatások megelőzése. Extrapoláció által az anya és a baba biztonsága egészségügyi ellátással társuló bármely kockázat megelőzésétől és kiküszöbölésétől függ, egy egészséges terhesség és születés érdekében.

Az anya és az újszülött egészsége fontos és nem függhet a társadalmi-gazdasági tényezőktől vagy életkörülményektől. Az egészségügyi ellátás minőségének javítása jelentősen csökkentheti a csecsemők elhalálozásának számát.

Romániában a 2011–2020 közötti időszakban a születési arány az EU-átlaghoz közeli értéket mutatott, a 2015–2019 közötti időszakban folyamatosan magasabb értékeket jegyezve (10‰ felett), a közösségi blokk átlagához viszonyítva, ahol a mutató állandó csökkentést mutatott (2016 -ban 10,1 ‰ -ről 9,5 ‰ -re 2019 -ben). 2020-ban Romániában 9,2‰-es születési arányt jegyeztek.

A 2010–2019 közötti időszakban a csecsemőhalandóság tendenciája az EU-ban viszonylag állandó értékeket mutatott (4 ‰ 2010-ben, 3,7 ‰ 2014-ben, 3,6 ‰ 2017-ben), míg Romániában a mutató jelentős fokozatos csökkenést mutatott, hazánk 2018 -ban a legjelentősebb, 6‰-es csökkenést jegyezve, az EU 3,5‰-es átlagához képest. Romániában a hímneműek csecsemőhalandósága jóval magasabb volt, mint a nőneműeknél. Fiúk esetében csökkenés mutatkozott, ez a 2010-es 10,9 ‰ élveszületésről a 2019-es 6,6 ‰ élveszületésre esett vissza, a lányoknál pedig az értékek szintén jelentősen alacsonyabbak voltak, ez a 2010-es 8,6 ‰ élveszületésről a 2019-es 5,6 ‰ -ra élveszületésre esett vissza.

Az anyák elhalálozási aránya 2019 -ben (0,11 ‰ élveszületés) alacsonyabb volt, mint a 2010 -ben (0,24 ‰ élveszületés) és 2011 -ben (0,25 ‰ élveszületés) jegyzett érték, ami a 2010–2019 között jegyzett legmagasabb.

Az idei év kampánya nagy jelentőséggel bír, tekintettel azon kockázatok jelentős terhére, hogy a nők és újszülöttek nem biztonságos ellátásnak lehetnek kitéve, amit súlyosbít COVID-19 világjárvány okozta alapvető egészségügyi szolgáltatások megzavarása, ez az Egészségügyi Világszervezet égisze alatt kerülve kivitelezésre.

A 2021. évben Romániában „Megismerni, megelőzni, megvédeni – az anya és az újszülött egészségének biztonsága érdekében” mottóval zajló kampány célja a nők tájékoztatása az anya és újszülött ellátásának biztonságáról és a terhességgel és újszülött ellátásával társuló, elkerülhető kockázatok csökkentését szolgáló megelőző intézkedések népszerűsítése. A kampány célkitűzései a következők:

  • A tudatosítás fokának növelése az anya és újszülött biztonsági kérdéseire vonatkozóan, főleg a szülés során.
  • A nők és az általános lakosság tájékozottsági és tudatosítási szintjének növelése az anya és az újszülött gondozásának biztonsági kérdéseire vonatkozóan.
  • A nők tájékozottsági szintjének növelése a terhességgel és újszülött ellátásával társuló, elkerülhető kockázatok csökkentését szolgáló megelőző intézkedésekre vonatkozóan.
  • Az érzékeny lakossági csoportokban élő nők tájékoztatása a terhességgel és újszülött ellátásával társuló, elkerülhető kockázatok csökkentését szolgáló megelőző intézkedésekre vonatkozóan.

Romániában az egészségfejlesztők bevonása a lakosság magatartásváltozásának ösztönzésébe, egy egészséges életmód elfogadása által, a betegek biztonsága érdekében elérhető megelőzési módszert képez.

"Megismerni, megelőzni, megvédeni - az anya és az újszülött egészségének biztonsága érdekében!" - kampány - 2021. szeptember 1-30. - infografika