A magas vérnyomás elleni küzdelem világnapja - 2022.május 17.

Május 17. a Magas Vérnyomás Elleni Küzdelem Világnapja.  A magas vérnyomás népbetegség, de kialakulásának kockázatát akár egészséges életmóddal is csökkenteni lehet. Erre próbálják felhívni a mai nap a  figyelmet országszerte.

Romániában minden harmadik-negyedik ember küzd valamilyen vérnyomás problémával. Magas vérnyomásról  akkor beszélhetünk, ha az meghaladja a 140/90-es értéket.
Bár nem csak időseknél jelentkezik, az öregedéssel egy időben növekedik a magas vérnyomás veszélye.

„A táplálkozásra nagyon kell vigyázzunk, alacsony só tartalmú ételeket fogyasszunk, ne legyen zsíros az étel, minél természetesebb módon táplálkozzunk, tehát a zsíros perzselt ételektől óvakodjunk, minél többet mozogjunk, a napi séta nagyon fontos a friss levegőn, egy kis tornát is be lehet vezetni, a testsúlyunkra amennyire lehet, minél jobban vigyázzunk.”
Érdemes tehát odafigyelni, hiszen a magas vérnyomás súlyosabb betegségek kialakulásához is vezethet. Akár szívinfarktust vagy agyvérzést is okozhat. A megelőzés mellett pedig a gyakori vérnyomás mérés is fontos a betegség kiszűréséhez és kezeléséhez.

2005 óta minden év május 17. a Magasvérnyomás-betegség Elleni Küzdelem Világnapja.

A magasvérnyomás-betegség a Romáiában leggyakrabban előforduló népbetegség, megközelítőleg 3 millió ember érintett, ezért számos esetben "epidemiológiai járványról" beszélnek, amikor erről a betegségről esik szó. A hipertónia tipikusan a modern életvitellel összefüggő betegség, kialakulásában a genetikai tényezők mellett, a helytelen életmódnak, a túlsúlynak, a dohányzásnak, illetve a krónikus stressznek egyaránt fontos szerepe van.

A betegség gyakran nem jár látványos tünetekkel, így akár éveken át is folytatódhat például az érrendszer károsodása, anélkül, hogy erről az érintettnek bármilyen sejtése is lenne. Bár a magas vérnyomás felismerése egy egyszerű, és szinte bárhol elvégezhető vizsgálattal (vérnyomásméréssel) megoldható, mégis sokaknál csak későn, már a szövődmények jelentkezésekor ismerik fel a problémát. Ezért kiemelten fontos az öngondoskodás, annak részeként az otthoni vérnyomásmérés, hiszen a többször mért, 140/90 Hgmm-es értéket meghaladó vérnyomás figyelmeztető jel, amely észlelésekor mielőbb orvoshoz kell fordulni, hogy időben felismerhető legyen a betegség, és elkerülhetőek legyenek az olyan súlyos szövődmények, mint a szívinfarktus, a szélütés vagy a vesebetegség.

Nem véletlen tehát, hogy az idei világnap szlogenje is az otthoni vérnyomásmérés fontosságát helyezte a középpontba: "Ismerd meg vérnyomásod, és tartsd célérték alatt!"(Know Your Numbers and Target Your Blood Pressure.")

 

Képek az eseményről:

További információk:
Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság
520023, Sepsiszentgyörgy, Gödri Ferenc utca 12. szám
Egészségügyi Nevelés Iroda
Tel. 0267 351398