A Közegészségügyi Igazgatóság utasításai a kánikula idejére

Az utóbbi napokban különlegesen magas volt a hőmérséklet, ami néhány speciális intézkedést igényel. Ezeket az intézkedéseket a Közegészségügyi Minisztérium ajánlotta, és egyrészt a saját intézményeit – a kórházak sürgősségfogadó részlegeit, a mentőállomásokat –, másrészt a lakosságot illetik.

A Közegészségügyi Minisztérium a következőket ajánlja a lakosságnak:

1. Kerüljék az erős napot vagy használjanak nap elleni védőeszközöket (kalap, napernyő, napszemüveg, világos színű, természetes anyagból készült vékony ruha).

2. 2-4 liter folyadék fogyasztása naponta, zsírszegény étkezés; kávét vagy alkoholt csak kis mennyiségben szabad fogyasztani.

3. Gyakori tusolás közepes hőmérsékletű vízzel.

4. A fizikai megerőltetések kerülése a napnak abban a szakaszában, amikor a hőmérséklet a legnagyobb értékeket éri el; a mezőgazdaságban, építészetben, ipari csarnokokban, ahol nem lehet változtatni a munkakörülményeken, a tevékenység reggel és este fog lezajlani.

5. Különleges egészségi veszélyek megelőzésére irányított eljárások azok esetében, akik magas hőmérsékletű helyeken dolgoznak: kemencék, öntödék, stb., a 2002-es munkaóvási általános szabályok szerint.

6. Különlegesen kell figyelni a gyermekekre, kerülni kell az olyan helyzeteket, amikor a gyermekek sokáig kell várakozzanak a napon leparkolt autók belsejében vagy a hosszú utazásokat légkondicionáló berendezés nélküli autókban.

7. Az idős személyek, főleg a légzőrendszer- vagy szívbetegségekben szenvedők kerüljék a zsúfolt helyeket és a hosszú utakat, vagy ha szükségesek, próbálják meg elintézni a reggeli és az esti órákban.

Szintén fontos az élelmiszer minőségére figyelni, ilyenkor könnyen elromolhat az étel a kórokozók elszaporodása miatt, ami ételmérgezéshez vezethet. Ezért ajánlatos az élelmiszereket csak frissen fogyasztani és hűtőszekrényben tárolni őket.

 
További információk:
 
Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság
520023 Sepsiszentgyörgy, Gödri Ferenc utca 12. szám
Egészségügyi Nevelés Iroda
Tel. 0267 351398