"Hagyja abba a dohányzást egészsége és bolygója egészsége érdekében!" kampány - Országos Dohánymentes Nap - 2022. november 17.

Minden évben november harmadik csütörtöki napján kerül megünneplésre az „Országos Dohányzásmentes Nap", melynek célja felhívni a lakosság és a politikai döntéshozók figyelmét a dohányzás okozta hatalmas társadalmi teherre (betegség/rokkantság/korai halálozás), ami kiindulópontot jelent a viselkedésbeli változások és a megfelelő jogalkotási intézkedések kezdeményezéséhez.

A kampány egész novemberben tart, és célja, hogy felhívja a lakosság tudatosításának növelése a dohányzással járó kockázatok tekintetében, mind egyéni szinten a szervezet egészségét illetően, mind társadalmi szinten a dohányipar negatív környezeti hatását illetően.

A dohánytermesztők akár 25%-át is érinti a zölddohány-betegség (nikotinmérgezés), amely a dohánylevelek kezelése során a bőrön keresztül felszívódó nikotin okozta betegség [1]. A dohánytermelés és -fogyasztás hozzájárul a globális felmelegedéshez, évente 80 millió tonna szén-dioxidot (CO2) bocsát a környezetbe, ami 17 millió benzines autó éves vezetésének felel meg [2].

Románia 2017-ben az EU-ban a harmadik helyen állt a cigarettagyártás tekintetében [3].

Ami a dohányfogyasztást illeti, Romániában a 15 éves és idősebb felnőttek 30,7%-a (5,63 millió fő) (40,4% férfi és 21,7% nő) jelenleg valamilyen formában (dohányzás, füstmentes dohány és fűtött dohánytermékek) dohányzik [4].

Az idei kampányfelhívás a dohányzás által az emberekre és a környezetre jelentett veszélyre való figyelemfelhívás.

A 2022-es Országos Dohánymentes Nap kampány jelmondata: “Hagyja abba a dohányzást egészsége és bolygója egészsége érdekében!”

Hivatkozások:

  1. Tobacco farming. In: Tobacco Tactics [website]. Bath: University of Bath; 2020 https://tobaccotactics.org/wiki/tobacco-farming;
  2. Zafeiridou M, Hopkinson NS, Voulvoulis N. Cigarette smoking: an assessment of tobacco’s global environmental footprint across its entire supply chain. Environ Sci Technol. 2018;52(15):8087–94;
  3. Eurostat https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/EDN-20190531-1
  4. https://cdn.who.int/media/docs/default-source/ncds/ncd-surveillance/data...

Poszter:- "A cigaretta megmérgezi az embereket és a bolygót!" kampány - Országos Dohánymentes Nap - 2022. november 17.

Infografika - "A cigaretta megmérgezi az embereket és a bolygót!" kampány