A Fogamzásgátlás Világnapja - 2019. szeptember 26.

A 2017. évben Románia az első helyen szerepelt az EU-ban, ami a 15 év alatti édesanyák által szült gyermekek számát illeti, az Európai Unió összes esetének 41%-át képezve (383 élve született), az Eurostat adatai szerint.

A kiskorú anyák jelensége, amely Romániát Európa első helyeire emeli, összetett, melynek következményei hatással vannak úgy az anyára, mint a gyermekre. A „gyermekekkel rendelkező gyermekek” jelensége – több koraszülés, alacsony oltási hányad és társadalmi kockázatok – egy társadalmi jelenség, mert hatásai nemcsak egy anya vagy közösség helyzetére korlátozódnak, hanem láncszerűen érintik az érzékeny környezetben született és társadalmi kockázatoknak kitett gyermekek testi és érzelmi egészségét. Másrészről, a kiskorú anyák hajlamosabbak a koraszülésre, a koraszülés pedig a gyermekkori elhalálozások fő okai között marad. Így, a Salvați Copiii/Mentsétek meg a Gyermekeket (Románia, 2018) utolsó felmérése szerint tíz 18 év kor alatti anyából öt soha nem volt nőgyógyászati vizsgálaton, ami a koraszülések négyszeres előfordulási hányadához vezetett. Közvetlen összefüggés áll fent a még nem teljes érzelmi, de társadalmi fejlődéssel is járó túl fiatal anya és az egészségügyi oktatáshoz és orvosi szolgáltatásokhoz való hozzáférés hiánya között (Salvați Copiii România).

A fogamzásgátlás/családtervezés (CsT) a nem kívánt terhességek módszerei, megelőzése ismerete fontosságának tudatosítását, az anyák és gyermekek elhalálozásának megelőzését, a terhességek/szülések közötti térbeli kitolódást, az abortuszok számának csökkentését célozza meg azzal a céllal, hogy segítsen a tájékozott döntések meghozatalában.

A 2019 Fogamzásgátlás Világnapja kampányának jelmondata: „FOGAMZÁSGÁTLÁS: A TE JOGOD, A TE FELELŐSSÉGED IS!”.

A kampány célja: az általános lakosság, főleg a fiatalok és hátrányos helyzetű lakosságok tájékoztatása a fogamzásgátló módszerek fontosságára vonatkozóan a saját szexuális és reprodukciós egészséggel kapcsolatos helyes választások meghozatala céljából.

Érzékeny csoportok: 10-18 év közötti gyermekek, vidéki környezetben élő gyermekek, szegényes társadalmi-gazdasági feltételekkel élő személyek, mentális fogyatékossággal rendelkező személyek.

A kampányt az Egészségügyi Minisztérium finanszírozza az Egészségfejlesztési és -értékelési Országos Program által és a Közegészségügyi Igazgatóság megyei szintű szervezésében. A kampány módszertani támogatását az Országos Közegészségügyi Intézet biztosítja.

Infografika - A 2019 Fogamzásgátlás Világnapja