"A füstmentes cigaretta egybem nem kockázatmentes!" - Országos dohánymentes nap - 2021. november 18.

Minden évben, november hónap harmadik csütörtöki napján kerül ünneplésre az „Országos dohánymentes nap”, amelynek célja a nyilvánosság és a politikai döntéshozók tudatosítása a dohányfogyasztás okozta hatalmas társadalmi teherrel kapcsolatban (betegségek/fogyatékosságok/korai elhalálozások), kiindulópontként a magatartási változások és megfelelő törvényi intézkedések kezdeményezésére.

A kampány egész novemberben tart, és célja, hogy felhívja a lakosság , de különösen a serdülők és a fiatal felnőttek figyelmét az új feltörekvő nikotintermékek és elektronikus cigaretták (ENDS – Electronic Nicotine Delivery Systems) és a hevített dohánytermékek (HTP - Heated Tobacco Products) használatával társuló kockázatokra. Ezek használatának drámai növekedése, különösen a serdülők és a fiatal felnőttek körében, vészjelző a közegészségügy számára, és egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy az új termékek használata katalizálhatja az átmenetet más dohány- vagy szabadidős kábítószer-termékek használatára.

Az elektronikus cigarettákat és a dohánymelegítőket kifinomult, csúcstechnológiás termékekként forgalmazzák, amelyek lehetőséget adnak a felhasználóknak, hogy „alacsony kockázatú” és „füstmentes” termékeket élvezzenek. A legfrissebb egészségügyi hatásokra vonatkozó adatok fényében azonban az új termékek fogyasztása egyre inkább fenyegetésként körvonalazódik a közegészségügy számára. Az Egészségügyi Világszervezet legújabb, feltörekvő termékekről szóló jelentése szerint annak a veszélye is fennáll, hogy az ENDS és a HTP használata nyilvános helyeken, ahol tilos a dohányzás, „újra normalizálja” a nyilvános helyeken történő dohányzást.

Az idei kampány egy felhívás a rejtett veszély tudatosítására, melynek jelmondata: „A FÜSTMENTES CIGARETTA EGYBEM NEM KOCKÁZATMENTES!”

Infografika (fordítás) - Országos dohánymentes nap - 2021. november 18.