Európai Mobilitási Hét - 2023. szeptember 16-22.

A 2002. évben indított Európai Mobilitási Hét Európai Projekt az aktív mobilitás, a tömegközlekedés és más tiszta és intelligens közlekedési megoldások javára ösztönzi a magatartás megváltoztatását.

A minden év szeptember 16-22. között megrendezésre kerülő fő tájékoztató eseményre szeptember 22. napján kerül sor, amely „Autómentes világnap" néven ismert. A nap célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben lebeszélje az embereket arról, hogy saját vagy céges autójukat használják, a kerékpározás, a gyaloglás vagy a tömegközlekedés javára használják.

A környezetbarát alternatív közlekedési módok révén történő mobilitás hatással van az életminőség javítására, különösen a városi területeken, valamint az egészségre, mivel csökkenti a légszennyezést, a zajszennyezést, a közúti baleseteket és az elhízottak számát.

Az aktív mobilitás magában foglalja a nem gépesített közlekedési formák használatát.

Az aktív mobilitás hatással van a lakosság egészségére, mivel csökkenti a krónikus, nem fertőző betegségek – szív- és érrendszeri betegségek, rák, légzőszervi betegségek, anyagcsere-betegségek, mentális betegségek – előfordulását.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint legalább minden negyedik felnőtt és a serdülők több mint 80%-a nem eléggé aktív fizikailag. Ugyanezen forrás szerint a szív- és érrendszeri betegségek 7-8%-a, a depresszió, a demencia és a 2-es típusú cukorbetegség mintegy 5%-a megelőzhető lenne, ha az emberek fizikailag aktívabbak lennének.

A Kovászna megyei Közegészségügyi igazgatóság, 2023. szeptember 16 - 22 között tájékoztató tevékenységet folytat: Európai Mobilitási Hét, amelynek célja, hogy tájékoztassa a felnőtt lakosságot erről az akcióról, különösen azokat, akik sokat használják az autót városi közlekedésre, és arról, hogy ez milyen hatással van az egészségünkre.

Az Egészségügyi Minisztérium által az Országos Egészségértékelési és -fejlesztési Programon keresztül finanszírozott tájékoztatási tevékenység. A módszertani támogatást az Országos Közegészségügyi Intézet biztosítja.