"Együtt egy tisztességesebb és egészségesebb világért" Kampány 2021. április 7. – december 12.

Az Egészségügyi Minisztérium az Egészségügyi Világnap alkalmából 2021. április 7-én tájékoztató, oktatási, kommunikációs kampányt indít Együtt egy tisztességesebb és egészségesebb világért! jelmondat alatt, kampány amely felhívja a döntéshozók és a lakosság figyelmét a beavatkozások szükségességére az egészségügyi egyenlőtlenségek csökkentését célzó összes politikában.

A kampány nyolc hónapig, 2021. április 7. és december 12. között zajlik és célja a tudatosság fokának növelése, a nyilvános népszerűsítése, a kormányzati döntéshozók bevonása és partnerségek létrehozása az egészségügyi egyenlőtlenségek kezelésére.

A kampány fő célja mind a nyolc hónapban a tájékoztatási szint növelése a következőkre vonatkozóan: a sérülékeny lakosság egészségi állapotának társadalmi meghatározó tényezői (április), az egészségi állapot és ennek megítélése a sérülékeny lakosság az általános lakossághoz viszonyítva (május), a szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosításának kérdésköre a sérülékeny lakosság számára (június), a sérülékeny lakosság körében fennálló egészségügyi kockázati magatartás (július), az öngyógyítás és az antibiotikumok használata a sérülékeny lakosság körében (augusztus), a sérülékeny közösségekben élő nők egészségi állapota, beleértve a reprodukciós egészséget (szeptember), a sérülékeny közösségekben élő gyermekek egészségi állapota (október) és a sérülékeny lakosság egészségéhez és egészségügyi szolgáltatásaihoz való jogai (november).

A sérülékeny lakosság kérdésköre társadalmi, gazdasági, oktatási és egészségügyi szempontból egyaránt rendkívül összetett. A munkahely hiánya, az iskolai végzettség, a jövedelem, a lakhatás, az ivóvízhez, az élelemhez és az elektromos áramhoz való hozzáférés jelentős hatással van az egészségre, míg az olyan tényezők hatása, mint az orvosi szolgáltatások igénybevétele, gyakran kisebb. Az Országos Közegészségügyi Intézet szakemberei által 28 megyében, 1645 sérülékeny emberből álló csoporton, 2019-ben végzett, sérülékeny lakosság egészségét veszélyeztető igényeinek és magatartásának értékelése megnevezésű kutatás azt mutatja, hogy a nők 72% -a és a férfiak 53,5% -a nem dolgozik és a családok 40% -a havi 500 lejnél kevesebb összegből él. 59% -uk jónak és nagyon jónak vallja egészségét, szemben az általános lakosság 70,9% -ával, 31% -uk pedig azt állítja, hogy krónikus betegségben szenved, szemben az általános lakosság 19,5% -ával.

A kampányt megyei szinten a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság kivitelezi, a kampány módszertani támogatását az Országos Közegészségügyi Intézet biztosítja.

A sérülékeny lakosság egészségi állapotának társadalmi meghatározó tényezői - áprilisi poszter

Ismerjük meg a sérülékeny közösségek egészségügyi állapotát! Tegyünk az egyenlőtlenségek csökkentése érdekében! - májusi poszter (fordítás)