Az egészség védelme, a rákos beteg különleges gondozása a COVID-19 járvány keretében - a rákról szóló kampány témája a 2021. évben

A rák az egyik fő elhalálozási ok Romániában.

Az onkológiai rendelőben a 2010-2019 évek közötti időszakban észlelt új rákos esetek száma 59 034-ről (2010) 59 606 (2019) -re nőtt, a rák előfordulási gyakorisága, ugyanebben az időszakban, a 2010. évben 291,6 ‰ oo lakos és a 2019. évben 307,7 ‰oo lakos között változott. A rák 2025. évig való előfordulásának előrejelzése az új rákos megbetegedések folyamatos növekedésének irányzatát mutatja, 2025-ben elérve a 307,7 ‰ oo lakos értékét, ami nagyobb figyelmet igényel a betegség szűrések útján történő megelőzésére, ahol lehetséges, az ezen betegség okozta költségek és elhalálozások csökkentését.

A COVID-19 megjelenése felerősítette a rák diagnózisának és kezelésének problémáját azáltal, hogy befolyásolta a mobilitás és az elhalálozás arányát.

"A rák kockázatot jelent COVID-19 súlyos formája számára! Ne hagyja, hogy a betegség befolyásolja Önt! És intézkedéseket tehet, megelőzheti és megvédheti magát!” jelmondat alatt zajló, rákról szóló kampány témája a 2021. évben Az egészség védelme, az onkológiai beteg különleges gondozása a COVID-19 járvány keretében. A kampány célja: Az onkológiai betegségekben szenvedő személyek figyelmének felhívása a COVID-19 járvány keretében való fokozott sérülékenységükkel kapcsolatban.

A kampány célkitűzései között szerepel, hogy felhívja a daganatos betegek figyelmét és növelje a tájékozottsági szintet a következők tekintetében:

  • Sebezhetőségük a COVID-19 fertőzéssel szemben
  • Az új SARS-CoV-2 koronavírus-járvány idején szükséges megelőző intézkedések

A kampány fő üzenetei a következők:

  • Az onkológiai betegek a SARS-Cov-2 járvány szempontjából veszélyeztetett populációs csoportok!
  • Az onkológiai betegeknél fokozott védelmi intézkedésekre van szükség az új koronavírus fertőzésének megelőzésére!
  • A SARS-Cov-2-re vonatkozó helyes tájékozódás befolyásolják a megelőzési magatartásokat és a megelőzés hatékonyságába vetett bizalmat!

Romániában az egészség támogatóinak bevonása a lakosság viselkedésváltozásának ösztönzésébe, egy egészséges életmód alkalmazásával, mindenki számára elérhető rákmegelőzési módot jelent.

Ugyanakkor, a „COVID-járványnak nem szabad befolyásolnia a rák diagnózisát és kezelését” 2021. évi kampány széles körű médiavisszhangja minden információs csatornán keresztül segítheti a nagyközönséget, hogy jobban megismerje e betegség megelőzését.

Az egészség védelme, az onkológiai beteg különleges gondozása a COVID-19 járvány keretében - 2021. május - infografika (fordítás)