Az Anyatejes Táplálás Világhete - 2019. augusztus 1-7.

A Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság a 2019. augusztus 1-7. időszakban megjelöli az Anyatejes Táplálás Világhetét és megszervezi a kampányt a következő jelmondattal:

Tájékoztassák a szülőket. Népszerűsítsék az anyatejes táplálást! Most és a jövőben!

Az Anyatejes Táplálás Világhete (ATV) minden évben az augusztus 1-7 közötti időszakban kerül megünneplésre több, mint 120 országban, egy nagyon egyszerű oknál fogva, az anyatejes táplálás az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy minden gyermek számára jó életkezdést kínáljunk. Az anyatejes táplálás egy egyetemes megoldás, amely mindenki számára helyes elindulást és egyenlő életesélyeket kínál. A kizárólagos anyatejes táplálás – a csecsemők csak anyatejjel való táplálása az élet első 6 hónapjában – segíti a gyermekek növekedését, megelőzve az alultápláltságot, elősegítve az agy fejlődését és csökkentve annak kockázatát, hogy a gyermekek túlsúlyossá váljanak. Az anyatejes táplálás, ugyanakkor, az újszülött első oltása, életfontosságú antitesteket és immunrendszer-serkentést biztosítva. A gyermek életének első pillanataitól kezdve, az anyatejes táplálás jelentheti az élet és halál közötti különbséget. Az újszülöttek mellre helyezése az élet első órájában szavatol az újszülöttek elhalálozásával szemben. Ugyanakkor, az Egészségügyi Világgyűlés felkarolta az Anyatejes Táplálás Világhetének tagállamok általi ünneplését, mint az anyatejes táplálás támogatásának, védelmének és népszerűsítésének értékes módja, az egész világon. Ezen egyértelmű előnyök ellenére, sok gyermek nem részesül anyatejes táplálásban.  Világszinten körülbelül az összes újszülött közül ötből kettő a születéstől számított első órában a mellre kerül – és a hat hónapnál kisebb gyermekek csak 40%-a részesül kizárólagos anyatejes táplálásban.

Egy, a romániai Egészségügyi Minisztérium és UNICEF partneri támogatásával, az Anya- és Gyermekvédelmi Intézet által 2016-ban végzett tanulmány szerint, a kizárólagos anyatejes táplálás 12,6% volt, Európában legkisebbek értékek között szerepelve. A dinamikában vizsgált adatok az utolsó években a kizárólagos anyatejes táplálás hányadának csökkentését mutatják. A szaporodás egészségének tanulmányában (2004), a kizárólagos anyatejes táplálás előfordulásának gyakorisága 14,4% volt, az 5 év alatti gyermekek táplálkozási státusára vonatkozó tanulmányban (2005) a kizárólagos anyatejes táplálás előfordulásának gyakorisága 20,8% volt. A 6 hónapnál kisebb, hónapok szerint csoportosított gyermekek kizárólagos anyatejes táplálásának előfordulási gyakorisága részletes elemzése rámutat arra, hogy még az élet első hónapjaiban kizárólag anyatejes táplált gyermekek aránya csak kevéssel haladja meg a 30%-ot. Az utolsó 7-8 évben a kizárólag anyatejes táplálás előfordulásának gyakorisága csökkent a hivatkozásként tekintett tanulmánytól függetlenül. Az anyatejes táplálás megkezdése az első félórában az újszülöttek 8,3%-ban valósult meg.

A kampány általános célkitűzése a gyermekek optimális táplálásának biztosítása 24 hónapos korig, sajátos célkitűzések közé sorolható, az EVSZ célkitűzésével megegyezően, a gyermekek 6 hónapos korig való kizárólagos anyatejes táplálásának 50%-a való növelése 2025-ig.

Szükséges a lakosság az újszülött és kisgyermek táplálkozására és egészségére vonatkozó tájékoztatási, tudatosítási és felelősségvállalási szintjének növelése a szakirányú alapfogalmakhoz való hozzáférés növelése, illetve az ezen témához kapcsolódó tudományos újdonságok beágyazása által. Ki kell emelni azt a pozitív szerepet, amelyet a kizárólagos anyatejes táplálás játszik az újszülött egészségében és ezek megbetegedései és korai elhalálozása megelőzésében. Megalapozott bizonyítékok vannak arra, hogy a hatékony anyatejes táplálás számos hatással van a:

  • Gyermekre: leküzdi a fertőző betegségeket, csökkenti a hasmenés előfordulását és súlyosságát, csökkenti a légúti fertőzéseket és a heveny középfülgyulladást, megelőzi a helytelen fogsorilleszkedést és fogszuvasodásokat és növeli az intelligenciát, stb.
  • Édesanyára: növeli a szülések közötti távolságot, csökkenti a mell- és petefészekrákot és csökkenti a magas-vérnyomás kockázatát, stb.

A kampány fő célpontjai a következők: az elsődleges orvosi asszisztencia szakemberei (családorvosok, szülésznők, általános orvosi asszisztensek, közösségi asszisztensek, anyatejes táplálási tanácsadók, önkéntesek), azon személyek, akik a gyermekek egészségével foglalkoznak a 24 hónapos kor betöltéséig, terhes vagy szoptató nők és ezek szülei.

            Az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Közegészségügyi Intézet biztosítja a Kampány pénzügyi támogatását, irányítását, elemzését és értékelését.

            A tervezett Tájékoztatási-Oktatási-Kommunikációs megmozdulásai kiemelik az anyatejes táplálás fontosságát az édesanyák, gyermekek és, általánosan, a társadalom számára.

Infografika - Anyatejes Táplálás Világhete 2019. Augusztus 1-7.