Az alkoholfogyasztás hatásairól való tájékoztatás országos hónapja - 2022. június

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság 2022. június hónapjának teljes időtartama alatt kivitelezi "Az alkoholos italok fogyasztása károssal hatással van az egészségére! Nem éri meg kockáztatni! Tájékozódjon!"– Az alkoholfogyasztás hatásairól való tájékoztatás országos hónapja tájékoztatási-nevelési-tudatosítási kampányt, a veszélyes, káros és rendkívül káros alkoholfogyasztás megelőzése és az alkoholfogyasztás hatásai témával.

A kampány célja az általános felnőtt lakosság tájékoztatása az alkoholfogyasztás hatásairól és a személyes fogyasztás mértékéről, az egészséges életmóddal kapcsolatos pozitív értékek és magatartások kialakításához való hozzájárulása érdekében és az alkohollal kapcsolatos kockázati magatartás megváltoztatásának ösztönzésre.

Június hónap első hete, az AUDIT hét, a felnőtt lakosság 2022. június hónapjának teljes időtartama alatti tesztelése lehetőségének népszerűsítését célozza meg, az AUDIT kérdőív segítségével, ami az alkoholfogyasztás felmérésének leghasználtabb eszköze.

Ebben az időszakban a teljes 18. év feletti lakosságnak lehetősége van felmérni a személyes alkoholfogyasztását az AUDIT kérdőív segítségével, a …....................... címen.

Az alkoholfogyasztásnak nincs "biztonságos határa"! Az egészségkárosodás kockázata nő minden egyes elfogyasztott alkoholos itallal!

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az alkoholfogyasztás a betegségek és a korai elhalálozás harmadik leggyakoribb oka a felnőtt lakosság körében, világszinten több, mint 200 betegségért lévén felelős.

Romániában a férfiak 80%-a és a nők 55%-a alkoholfogyasztó, és a férfiak 67%-a, a nők 31%-a túlzottan fogyaszt alkoholt. A 2017. évben az alkohol okozta elhalálozás szintje a 15-49 éves lakosság körében 100 000 lakosra vetítve 44,33 elhalálozás volt, az 50-59 éves korcsoportban 100 000 lakosra vetítve 308 elhalálozás volt, a 70 év feletti lakosságnál pedig 793 elhalálozás volt 100 000 lakosra vetítve.

Az alkoholfogyasztással szinte minden európai országban való csökkentése érdekében elengedhetetlen, hogy a romániai lakosság is tájékoztatásra kerüljön a kockázatokról és az egészségre jelentett veszélyekről annak érdekében, hogy az alkoholfogyasztás olyan határértékre kerüljön csökkentésre, ami keretében biztonságban lehetnek és egészségesek maradhatnak.

A kampány pénzügyi támogatását az Egészségügyi Minisztérium biztosítja az Országos Egészségértékelési és -népszerűsítési Program által. A kampány módszertani támogatását az Országos Közegészségügyi Intézet biztosítja.

Infografika - Az alkoholfogyasztás hatásairól való tájékoztatás országos hónapja - 2022. június (fordítás)