Alzheimer - Világnap - 2023. szeptember 21.

Az 1994 évben az Alzheimer's Disease International (ADI) nemzetközi szövetség égisze alatt és az Egészségügyi Világszervezet védnöksége alatt elindított nemzetközi Alzheimer - Világnap minden év szeptember 21. napján kerül megünneplésre. Idén a kockázati tényezők és a demencia korai jeleinek azonosítására, a kockázat csökkentésére és a betegség kialakulásának megelőzésére irányuló proaktív intézkedések meghozatalában játszott döntő szerepre hívja fel a figyelmet.

"A demencia nem az öregedési folyamat normális része! - Beszéljen róla orvosával!"

A demencia az agyat érintő különböző betegségek és sérüléseket jelenti. Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája, és az esetek 60-70%-ában szerepet játszhat.

Jelenleg világszerte több mint 55 millió ember szenved demenciában, és évente közel 10 millió új eset fordul elő. A demencia jelenleg a hetedik vezető elhalálozási ok, és az idősek körében világszerte a rokkantság és a társadalmi függőség egyik fő oka.

A nőket aránytalanul nagymértékben érinti a demencia, mind közvetlenül, mind közvetve, mivel a demenciában szenvedő szeretteiknek támogatást nyújtanak, és a gondozással töltött idő 70%-át a nőkre fordítják.

Romániában a 2022. évben 7920 új demencia esetet jelentettek a háziorvosok.

A 2019. évben a demencia gazdasági terhe világszerte 1,3 billió dollár volt, és ezen költségek mintegy 50%-a a családtagok és közeli barátok által nyújtott gondozásnak tulajdonítható (napi átlagosan 5 óra gondozással és felügyelettel számolva).

A demencia kockázati tényezői a következők: életkor (65 év felettiek körében gyakoribb), magas vérnyomás, magas vércukorszint (cukorbetegség), elhízás, dohányzás, alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód, társadalmi elszigeteltség, depresszió. A korai jelek és tünetek a következők: a közelmúltbeli események elfelejtése, dolgok elvesztése vagy eltévesztése, zavartság, még ismerős helyeken is, az időérzék elvesztése, problémamegoldási vagy döntéshozatali nehézségek, szavak megtalálásának nehézsége, ismerős feladatok elvégzésének nehézsége, tárgyak távolságának rossz megítélése.

A demencia fizikai, pszichológiai, társadalmi és gazdasági következményekkel jár, nemcsak a demenciával élő emberek hanem gondozóik, családtagjaik és általában a társadalom számára is. A demencia ismerete és megértése gyakran hiányzik, ami megbélyegzéshez és a diagnózis felállításának és a gondozásnak az akadályaihoz vezet.

Az Egészségügyi Világszervezet a demenciát közegészségügyi prioritásként ismeri el. Az Egészségügyi Világközgyűlés 2017 májusában jóváhagyta a demenciára adott közegészségügyi válaszlépésekről szóló globális cselekvési tervet (2017-2025). A terv átfogó cselekvési tervet tartalmaz - a politikai döntéshozók, a nemzetközi, regionális és nemzeti partnerek, valamint az Egészségügyi Világszervezet számára - a következő területeken: a demencia mint közegészségügyi prioritás kezelése; a demenciával kapcsolatos tudatosság növelése és a demenciát befogadó társadalom megteremtése; a demencia kockázatának csökkentése; diagnózis, kezelés és gondozás; demencia-információs rendszerek; a demenciát ápolók támogatása; valamint kutatás és innováció.

Az Egészségügyi Világszervezet a demencia elleni globális cselekvési terv nyomon követésének megkönnyítése érdekében kifejlesztette a Globális Demencia Megfigyelőközpontot (GDO), egy olyan adatportált, amely a globális cselekvési terv hét stratégiai területének 35 kulcsfontosságú demencia-mutatójára vonatkozó országadatokat gyűjti össze. A GDO kiegészítéseként a WHO elindította a GDO tudáscsere-platformot, amely a demencia területén bevált gyakorlatok példáinak tárháza, azzal a céllal, hogy a globális fellépés megkönnyítése érdekében ösztönözze a kölcsönös tanulást és a régiók, országok és egyének közötti többirányú cserét.

Poszter - Alzheimer-Világnap - 2023. szeptember 21.