2011. októberétől újraindult, most már a negyedik alkalommal a fogyatékkal élők integrációs programja - Kézdivásárhely

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság Egészségnevelés osztálya 2011. októberétől újra indította most már a negyedik alkalommal a fogyatékkal élők integrációs programját a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány – Irisz Ház és Kézdivásárhelyi Református Kollégium  közös szervezésében.

A program célja: a fogyatékkal élők elfogadásának segítése, társadalmi beilleszkedésük könnyebbé tétele.

A program lehetőséget ad, hogy ép iskolás gyerekek megismerkedhessenek különféle problémákkal élő társaikkal, ezáltal elősegítve az ő elfogadásukat. Jelenleg a különböző társadalmi csoportok (pl. fogyatékkal élők) külön intézményekbe járnak, így nincs lehetőségük megismerni ép társaikat. Ez az ismeretlenség később, felnőtt korban már társadalmi szakadékot képezhet a csoportok között. Így a jövőbeni társadalmi feszültségeket csak olyan módon lehet enyhíteni, ha még abban a korban megismerik a gyerekek a másságot, amikor még fogékonyak a probléma iránt.

A program keretében fogyatékkal  élő (pl. Down-szindrómás, Autista) gyerekek,fiatalok vesznek részt több héten át iskolai közösségekben heti egy alkalommal hat héten keresztül.