„Zéró Diszkrimináció" - 2022. december hónapját a HIV/AIDS, a tuberkulózis és a vírusos hepatitis fertőző betegségekről való tájékoztatásra szánják

Országos szinten december hónapját a HIV/AIDS, a tuberkulózis és a vírusos hepatitis fertőző betegségekről való tájékoztatásra szánják. Az Országos Közegészségügyi Intézet idén a „Zéró Diszkrimináció" jelmondat alatt a közegészségügyi igazgatóságok támogatásával tájékoztató kampányt folytat a fertőző betegségek egyénre, társadalomra gyakorolt hatásáról és a fertőzés kockázatainak tudatosításáról.

A HIV-, tuberkulózis- és hepatitisz vírusokkal való fertőzés nemcsak az egészségre, hanem a társadalomba való beilleszkedésre is hatással van, ami gyakran a diagnosztizált személyek kirekesztéséhez és megbélyegzéséhez, olykor pedig mindez szegénységhez vezet. A koronavírus-járvány országos egészségügyi rendszerekre gyakorolt hatása ellenére valamennyi európai tagállamnak kötelessége megerősíteni a HIV, a tuberkulózis és a vírusos hepatitisz elleni multiszektorális válaszát.

A COVID-19 világjárvány rávilágított a társadalmainkban mélyen gyökerező egyenlőtlenségekre. Minden egészségügyi válság a legszegényebbeket és a legkiszolgáltatottabbakat sújtja a legerősebben. A válsághelyzet azonban egyben vészjelzés is, egy lehetőség arra, hogy másképp, jobban és együtt csináljuk a dolgokat.

A megbélyegzés és a megkülönböztetés felszámolása, valamint az emberi jogok alapján történő válaszaink kulcsfontosságúak ezen fertőző betegségek felszámolásához

Romániában a 2021. évben 559 új HIV/AIDS-esetet jelentettek a HIV/AIDS értékelő és nyomon követési rendszerbe, amelyben 9 olyan regionális központot vesz részt, amelyek adatokat továbbítanak a „Prof. Dr. Matei Balș" Országos Fertőző Betegségek Intézete számára.

Hogyan védekezhetünk?

  • Szexuális kapcsolat közben mindig használjon óvszert, különösen alkalmi partnerekkel;
  • Végeztessen HIV tesztet, lehetőleg a partnerével együtt;
  • Mindig csak saját higiéniai termékeket használjon, például borotvát, fogkefét, körömcsipeszt stb;
  • Használjon eldobható kesztyűt, ha vérrel vagy bármilyen testváladékkal érintkezik;
  • Fertőtlenítse a sebeket fertőtlenítő szerekkel.

Figyelmeztetés: a fogamzásgátló tabletta nem véd a szexuális úton terjedő betegségek ellen, így a HIV ellen sem.

A "Prof. Dr. Marius Nasta" Országos Tüdőgyógyászati Intézet, a tuberkulózis felügyeletének illetékes szerve Romániában, 7693 tuberkulózisos esetet jelentett az európai TESSy rendszerben a 2020. évre.

Hogyan védekezhetünk?

A tuberkulózis súlyos formáinak (miliáris tuberkulózis, agyhártyagyulladásos tuberkulózis) megelőzésének leghatékonyabb módszere a BCG-vakcinával történő oltás.

  • Az orr és a száj eltakarása zsebkendővel tüsszentéskor vagy köhögéskor;
  • Gyakori kézmosás szappannal és vízzel;
  • A helyiségek gyakori szellőztetése;
  • A zsúfolt és egészségtelen területek elkerülése.

A tuberkulózis kimutatása után a baktérium másokra történő átvitelének megelőzésére a leghatékonyabb módszer a tuberkulózis megfelelő és teljes körű kezelése!

Az Országos Közegészségügyi Intézet - A Fertőző Betegségek Megelőzésével és Felügyeletével foglalkozó Központnak bejelentett adatok szerint a vírusos hepatitisz B előfordulási gyakorisága továbbra is csökkenő irányzatot mutat. 2021-ben -29 eset került be a B- és C-vírushepatitisz nemzeti felügyeleti rendszerébe, 19-el kevesebb, mint az előző évben.

Hogyan védekezhetünk?

  • Csak saját higiéniai termékeket használjon, például borotvát, fogkefét, körömcsipeszt stb;
  • Szexuális kapcsolat közben mindig használjon óvszert, különösen alkalmi partnerekkel;
  • Gyakran mosson kezet szappannal és vízzel;
  • A vírusos hepatitis B esetében a leghatékonyabb megelőzési módszer a védőoltás.

ÁLLÍTSA MEG HIV-ET, TUBERKULÓZIST, HEPATITISZT!

Infografika - „Zéró Diszkrimináció" -országos szinten december hónapját a HIV/AIDS, a tuberkulózis és a vírusos hepatitis fertőző betegségekről való tájékoztatásra szánják.