„Vigyázzon a szemeire! Ne hanyagolja el látása egészségét!" jelmondat alatt zajló betegbiztonsági kampány - 2022. szeptember

A „Vigyázzon a szemeire! Ne hanyagolja el látása egészségét!" jelmondat alatt zajló betegbiztonsági kampány témája 2022-ben - A beteg biztonsága a látás egészségének területén.

A kampány célja: A lakosság tájékoztatása és tudatosítása a szem egészségügyi problémáiról és azok megelőzésének módjairól!

A kampány célkitűzése, hogy növelje a lakosság tájékozottságát és tudatosságát a következőkkel kapcsolatban:

  • Szembetegségek
  • A szemészeti rendellenességek kialakulását elősegítő viselkedési kockázati tényezők ismeretének fontossága.
  • A szem egészségét védő magatartásformák és az időben elvégzett szemészeti szűrővizsgálatok és szemészeti vizsgálatok fontossága.

A kampány fő üzenetei a következők:

Ismerje családtagjai szem-egészségügyi kórtörténetét;Tartsa vércukor-, vérnyomás- és koleszterinszintjét a normális határokon belül; Fogyasszon omega-3 zsírsavakban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket és halat. Tartsa testsúlyát a normális határokon belül; Hagyja abba a dohányzást, vagy soha ne kezdjen el dohányozni;Tisztítsa meg megfelelően kezeit, szemüvegét és kontaktlencséit; Viseljen védőszemüveget, amikor ház körüli tevékenységeket végez;Vigyázzon szemének biztonságára a munkahelyén; Vigyázzon gyermekei látásának egészségére. Győződjön meg róla, hogy Ön és gyermeke időben elvégezteti a szükséges szemészeti vizsgálatokat;

Romániában a 2020. évben: 3 388 479 személy rendelkezett látásromlással. Ebből 59 000 személy volt vak. A látásvesztés bruttó előfordulási gyakorisága: 17,8%.

Az Országos Közegészségügyi Statisztikai és Informatikai Központ (CNSISP) adatai szerint 2021-ben a háziorvos által bejelentett új glaukómás esetek száma (12 001), a vaksággal és látásvesztéssel járó esetek száma (3750) volt. Ugyanebben az évben a táplálkozási és anyagcsere-betegségek rendelőjének nyilvántartásában 152846 diabéteszes retinopátiás beteg szerepelt. Szintén a 2021. évben 1762 szemsérült beteg került bejegyzésre.

Ami a romániai egészségügyi egységekben (állami szektor + magánszektor) végzett eljárásokat illeti, ezek 27 942 szemészeti beavatkozást jelentettek. A 2010-2020 közötti időszakban az egy lakosra jutó szemészeti konzultációk és kezelések száma 0,08-ról (2010) 0,03-ra (2020) csökkent.

A 2020. évben, megyei szinten, a szemészeti osztályok ágykihasználtsági mutatóját illetően megállapítható, hogy a legmagasabb ágykihasználtsági index értéket Bukarestben (144,9), míg a legalacsonyabbat Giurgiu megyében (7) jegyezték. Ugyanebben az évben, a szemészeti osztályokon a kórházi tartózkodás átlagos időtartamát illetően, a legmagasabb értéket Giurgiu megyében (7,9) jegyezték. Galati megyében (5,9) nap, míg Bihar, Kovászna és Maros megyében volt a legalacsonyabb az átlagos időtartam (1,6 nap).

Az Egészségügyi Világszervezet Európai Régiójában több mint 30 millió személy látássérült vagy vak. 2,8 millióan vakok és körülbelül 27,2 millióan látássérültek. Több mint 70 millió személynek van korai stádiumban lévő látáskárosodása. 50 éves kor felett az emberek 80%-ának van problémája a távollátással, 67%-ának pedig a közellátással (presbyopia).

A 2020. évben Közép-Európában megközelítőleg 18 millió látássérült személy volt. Ebből 330 000 személy volt vak. A 74. Egészségügyi Világközgyűlésen, az Egészségügyi Világszervezet legfőbb döntéshozó testületében két új, ambiciózus szemegészségügyi cél került elfogadásra:

  • a fénytörési hibák diagnosztizálásának és kezelésének 40%-os növelése 2030-ig;
  • a szürkehályogműtétek számának 30%-os növelése 2030-ig.

Romániában az egészségfejlesztők bevonása a lakosság magatartásváltozásának ösztönzésébe az egészséges életmód bevezetése révén megfizethető megelőzési módot jelent a beteg biztonságának szempontjából. Ugyanakkor a "Vigyázzon a szemeire! Ne hanyagolja el látása egészségét!" 2022. évi kampány széleskörű megjelenítése a médiában, minden információs csatornán keresztül segíthet a tudatosítani a lakosságban a jó szem egészségének fontosságát és a szem egészségének minél hosszabb ideig történő megőrzéséhez szükséges lépéseket.

Infografika - A „Vigyázzon a szemeire! Ne hanyagolja el látása egészségét!" jelmondat alatt zajló betegbiztonsági kampány témája 2022-ben - 2022. szeptember