„Vigyázz, mondj NEMET az antibiotikumokra!” - Európai Antibiotikum Nap (EAN) - 2019. november 18.

Az Európai Antibiotikum Nap (EAN), amely minden év november 18. napján kerül megünneplésre, egy európai közegészségügyi kezdeményezés, melynek célja a szakemberek, a nyilvánosság és a döntéshozó tényezők figyelmének felkeltése az antimikrobás szerekkel szembeni ellenállás (AME) okozta aggasztó helyzetre és ellenálló baktériumokkal fertőzött betegek számára vonatkozóan.

Mivel az AME továbbra is jelentős fenyegetést jelent a közegészségügy számára, az antibiotikumok óvatos használata segíthet az ellenálló baktériumok kifejlődésének megállításában és hozzájárulhat az antimikrobás hatékonyság megtartásához a jövő generációk részére.

Romániában a 2019 EAN kampány témája „Az antibiotikumok helyes használata az antimikrobás ellenállás növelése érdekében” és a betegeknek, illetve az egészségügyi szakembereknek szól a következő jelmondattal „Vigyázz, mondj NEMET az antibiotikumokra!”.

A kampány célja a közegészségügy számára prioritást képező, az antibiotikumok fogyasztásában való elővigyázatosság növelése fontosságának kiemelése és fő célkitűzései a következők:

  • A tudatossági fok növelése az antibiotikumok elővigyázatos használatát illetően
  • A sajtó bevonása a nyilvánosság figyelmének felkeltésébe az antibiotikumok elővigyázatos használatát és az AME jelenséget illetően
  • Az antimikrobás szerekkel szembeni ellenállás (AME) problematikájának megtartása a romániai sajátos intézményei döntéshozóinak politikai naptárában és ezek bevonása, mint az  Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ üzeneteinek sokszorosítói és nagykövetei

            Az EAN 2019 kulcsüzenetei az egészségügyi szakemberekhez és a betegekhez szólnak és céljuk az antibiotikumok helyes felírása, illetve elővigyázatos használata.

Kulcsüzenetek a szakemberek részére:

  • Az AME kompromittálja az antibiotikumok hatékonyságát most és a jövőben;
  • Az AME megakadályozása megköveteli az antibiotikumok korlátolt használatának bátorítását, más terápiás megoldások nélküli betegeknél;
  • Kerülje az antibiotikumokkal való felesleges megelőzést;
  • Dokumentáltja az antibiotikumokkal való kezelési javallatot, a gyógyszer kiválasztását, adagot, a bevétel módját és a kezelés időtartamát a beteglapba.

Kulcsüzenetek a betegek részére:

  • Az antibiotikumokat csak orvos írhatja fel;
  • Az  antibiotikumokat nem fájdalomcsillapítók és nem gyógyítanak meg minden betegséget;
  • Antibiotikumok bevétele megfázásra vagy hűlésre, nem segíthet !

Romániában, a 2017. évben, az antibakteriális szerek közösségi fogyasztásának eloszlása, az első helyre tette a béta-laktám penicillineket, melyeket más béta-laktámok és Quinolone követtek, míg a közösségi fogyasztási átlagra vonatkozó irányzat továbbra is a béta-laktám penicillineket jegyzi, mint a leggyakrabban használt antibakteriális szerek, melyeket más béta-laktámok és Quinolone követnek.

Mivel az antimikrobás szerekkel szembeni ellenállás továbbra is fenyegeti a baktériumok okozta fertőzések elleni kezelések hatékonyságát, a nyilvánosság tudatosítása, az antibiotikumok (csak vény alapú) felelős fogyasztásának szükségességéről, országunkban kulcsfontosságúvá válik az AME kedvezőtlen helyzetének javítása érdekében

Megkérjük, hogy minél szélesebb körben terjessze az AEN 2019 eseményeit a közegészségügy érdekében a megyénkben és Romániában.

Köszönjük!

Infografika  - Európai Antibiotikum Nap (EAN) - 2019. november 18.

További információk:
Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság
520023 Sepsiszentgyörgy, Gödri Ferenc utca 12. szám
Egészségügyi Nevelés Iroda
Tel. 0267 351398