„Ragályos betegségekről (RB): HIV/AIDS, Tuberkulózis (TB) és HEPATITISZ betegségekről szóló tájékoztatás Országos hónapja” Kampány - 2021. december

A Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság, 2021. december hónapjában bonyolítja le a „Ragályos betegségekről (RB): HIV/AIDS, Tuberkulózis (TB) és HEPATITISZ betegségekről szóló tájékoztatás Országos hónapja” Kampányt, a COVID-19 járvánnyal összefüggésben.

A HID/AIDS fertőzés értékelésének és nyomon követésének rendszerében 9 területi központ vesz részt, amelyek átküldik az adatokat a „Prof. Dr. Matei Balș” Fertőző Betegségek Országos Intézete – a HID/AIDS fertőzés Romániában való Nyomon Követési és Értékelési Osztálya részére. A 2020. évben 432 új HIV/AIDS eset került jelentésre.

A „Prof. Dr. Marius Nasta” Pneumoftiziológiai Országos Intézet, a tuberkulózis Romániában való felügyeletében illetékes szervezet, a 2019. évre a TESSy európai rendszerbe – 11618 tuberkulózis esetet jelentett be, 4,8%-al kevesebbet, mint az előző évben.

Az Országos Közegészségügyi Intézet – A Ragályos Betegségek Országos Felügyeleti és Ellenőrzési Központja folytatja a csökkenő irányzatot a vírusos heptatitisz B jelentett előfordulását illetően, kismértékű változással párhuzamosan, egyik évről a másikra, a vírusos hepatitisz C tekintetében. A 2020. évben a vírusos B és C hepatitisz betegségek országos felügyeleti rendszerébe 48 eset kerül bejegyzésre, szinte 5-ször kevesebb, mint az előző évben (234).

A HIV, TB vagy vírusos Hepatitisz (VH) fertőzése egy életet változtat meg, nemcsak a személyes egészség tekintetében, de a szegénység, kirekesztés és megbélyegzés kockázata tekintetében is. Az összes európai Tagállamnak és partnereinek meg kell erősítenie a HIV, TB és VH betegségre adott multi-szektoriális válaszát, a koronavírus járvány országos rendszerekre mért terhe ellenére.

A COVID-19 járvány feltárta a társadalmainkban gyökerező egyenlőtlenségeket. Ez az egészségügyi válság a legerősebben a legszegényebbekre és a legsebezhetőbbekre mért csapást. Mindezek ellenére ez a válság egy ébresztő is, egy lehetőség arra, hogy másképpen cselekedjünk – jobban és együtt.

A megbélyegzés és megkülönböztetés kiküszöbölése és válaszaiknak megalapozása az emberi jogok és nemekhez való alkalmazkodás tükrében létfontosságú ahhoz, hogy véget vessünk ezen ragályos betegséggel és a COVID-19-el sújtó járványoknak. Sok tekintetben a RB – HIV, TB, VH kiküszöbölése – a közegészségügy fenyegetésekor attól függ, hogy milyen módon reagál a világ a COVID-19 betegségre.

Ezen RB hatásáról szóló tájékoztatást és tudatosítást szolgáltató kampányt az Egészségügyi Minisztérium irányítja, az Országos Közegészségügyi Intézet által, és helyi szinten a megyei és Bukarest megyei jogú város Közegészségügyi Igazgatóságai által kerül megvalósításra. Országos szinten, a „Méltányos hozzáférés, mindenki hangja számít!” jelmondat alatt, lakosság-tájékoztatási tevékenységek kerülnek lebonyolításra.

ÁLLÍTSUK meg a HIV, TB, HEPATITISZ Járványt!

Infografika (fordítás) - „Ragályos betegségekről (RB): HIV/AIDS, Tuberkulózis (TB) és HEPATITISZ betegségekről szóló tájékoztatás Országos hónapja” Kampány - 2021. december