„Légy aktív!” - A fizikai tevékenység hatásairól szóló tájékoztatás országos hónapja - 2020. szeptember

A Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság 2020. szeptember hónapja során tartja a tájékoztatási-oktatási-tudatosítási kampányt: A fizikai tevékenység hatásairól szóló tájékoztatás országos hónapja.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint, a rendszeres módon és megfelelő mennyiségben végzett fizikai tevékenység javítja az izom- és szív- és légzőrendszeri funkciókat, a csontok egészségét, csökkenti a magas-vérnyomás, a koszorúér betegségek, agyi érkatasztrófa, cukorbetegség, különböző ráktípusok (beleértve a mellrák és végbélrák) és depresszió kockázatát, csökkenti az esések, illetve a törések kockázatát és alapvető fontosságú az energetikai egyensúly és testsúly felügyelete tekintetében. A fizikai gyakorlatokon kívül, bármilyen más, szabadidőben végzett fizikai tevékenység, különböző helyekre és helyekről való szállításhoz, egy személy munkája részeként, kedvező hatással van az egészségre.

Világszinten minden 4 felnőtt nem eléggé aktív. Azon a személyek, akik nem eléggé aktívak fizikailag, 20%--30% magasabb elhalálozási kockázattal rendelkeznek, azon személyekkel szemben, akik eléggé aktívak. A világ serdülőkorú népességének 80% nem eléggé aktív fizikai szempontból. A bizottság legújabb, sportról és fizikai tevékenységről szóló, 2018. márciusában közzétett, Eurobarométer felmérése azt mutatja, hogy az európaiak 50% gyakorlatokat végez vagy sportjátékokban vesz részt.

Romániában folyamatosan növekvő irányzatot mutat azon személyek hányada, akik azt nyilatkozzák, hogy soha nem sportolnak vagy végeznek fizikai tevékenységet, ez a 2010. évi 49%-ról, a 2014. évben 60%-ra és a 2018. évben 63%-ra nőtt. A fizikai tevékenység növelése az egész társadalmat, valamint egy kulturális megközelítést is érint és, következésképpen, együttes erőfeszítést igényel különböző területeken és tantárgyakban.

A kampány célja pozitív magatartás kialakítása az egészséges életmóddal szemben, a fizikai tevékenység alkalmazásával, mint a mindennapi élet része.

A kampány célcsoportja ebben az évben az otthonülő lakosság.

A kampány jelmondata: „Légy aktív!”

A kampány témája az elégtelen fizikai tevékenység otthonülő lakosságra gyakorolt hatásainak megelőzése.

A COVID-19 járvány az otthonülés növekedését jelenti, ezért nagyon fontos, hogy minden korú ember, minél aktívabb legyen. A rendszeres fizikai tevékenység csökkentheti a szívbetegségek, agy érkatasztrófa, 2 típusú cukorbetegség és különböző ráktípusok kockázatát – mindegyik betegség képes lévén növelni az új  SARS-CoV-2 koronavírussal szembeni érzékenységet. A rendszeres fizikai tevékenység a családokkal és barátokkal való kapcsolattartás egyik módja. Ugyanakkor csökkenti a depresszió, kognitív hanyatlás kockázatát és késlelteti a demencia megjelenését.

A kampányt az Egészségügyi Minisztérium finanszírozza az Egészségfejlesztési- és Értékelési Országos Programja által. A kampány módszertani támogatását az Országos Közegészségügyi Intézet biztosítja.

Infografika - a fizikai tevékenység hatásairól szóló tájékoztatás hónapja

Kapcsolat:
 
Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság
520023 Sepsiszentgyörgy
Str. Gödri Ferenc nr.12
Egészségnevelési Iroda