„Küszöböljük ki a hepatitist!” - Hepatitis Elleni Küzdelem Világnapja - 2019. július 28.

A Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság 2019. július 28. napján ünnepli a Hepatitis Elleni Küzdelem Világnapját.

A Hepatitis Elleni Küzdelem Világnapja (HEKV) egy éves esemény, amikor a világ figyelme azon beteg és személyek felé irányul, akik vírusos hepatitisszel élnek. Egy egy világszintű lehetőség, hogy felhívjuk a figyelmet és valós változást vezessünk be a betegségek megelőzésében és a szűréshez és kezeléshez való hozzáférésben.

A 2016. évben 194 kormány fogadta el az Egészségügyi Világszervezet általános stratégiáját a vírusos hepatitisre vonatkozóan, amely magában foglalja a B és C hepatitis 2030-ig való kiküszöbölésének célkitűzését, viszont csak néhány ország képes teljesíteni ezen célkitűzéseket.

A világszinten vírusos hepatitisszel elő 325 millió emberből több, mint 290 millió el B vagy C típusú hepatitisszel (minden 10!) anélkül, hogy tudná. A diagnózis masszív javulása nélkül, a kezelési hányadok csökkenni, a fertőzési hányadok pedig nőni fognak és elveszítjük a vírusos hepatitis 2030. évig történő kiküszöbölésének lehetőségét.

A HEKV 2019. KAMPÁNYÁNAK JELMONDATA: „KÜSZÖBÖLJÜK KI A HEPATITIST!”

Mivel a vírusos hepatitis kiküszöbölésének célja nem érhető el a betegség megelőzés és a diagnózissal nem rendelkező személyek megtalálása és ezek ellátáshoz és kezeléshez való hozzákapcsolása nélkül, a figyelemfelkeltő kampány, amely a 2019. évben is folytatódik, azt a célt tűzte ki, hogy nevelje, befolyásolja az országos szűrési politikákat és arra bátorítsa az embereket, hogy menjenek el szűrésre és/vagy legyenek támogatói a diagnózis nélküli esetek megkeresésének kísérletében.

Romániában a Vírusos hepatitisek ellenőrzésének országok keretterve egy bizonyítékokon alapuló beavatkozási keret létrehozását célozza meg az egészségügyi terület vírusos hepatitisekre adott átfogó és rendszeres válasza érdekében, figyelembe véve az országos környezetet, szükségleteket és prioritásokat.

A „HEPATITIS KIKÜSZÖBÖLÉSE” témájú kampányt az Egészségügyi Minisztérium irányítja módszertani szempontból, az Országos Közegészségügyi Intézet által.

Infografika Hepatitis Elleni Küzdelem Világnap - 2019. július 28.