„Ez a te életed! Ez a te jövőd! Ismerd meg a lehetőségeidet” - szexuális neveléssel foglalkozó projekt

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság Egészségnevelési Osztálya, a sepsiszentgyörgyi "Dr. Fogolyán Kristóf" Megyei Sürgősségi Kórház Járóbeteg Rendelőjében működő Családtervezési Szakrendelővel (Dr. Popescu Carmen és Dr. Kese Réka) és a Kovászna Megyei Tanfelügyelőséggel partnerségben 2015. szeptember 26.-án a Nemzetközi Fogamzásgátlás Világnapján újra elkezdte a  2015.–2016.-os iskolai évre kiterjedő szexuális neveléssel foglalkozó projektjének a III. részét amelynek címe: „Ez a te életed!  Ez a te jövőd! Ismerd meg a lehetőségeidet”.

A kampány célja elsődlegesen a szexuális egészség biztosítása, a szexuális úton terjedő betegségek megelőzése, a családi életre nevelés. Az egészséges életmódra nevelés szorosan kapcsolódik a nemi neveléshez, hiszen az egészséges életmódnak része az egészséges nemi élet, a harmonikus partnerkapcsolat. Ha tehát az egészségnevelést nem a korábbi felfogás szerint leszűkítve, mint testnevelést értelmezzük, hanem az egészség korszerű fogalmából kiindulva, mint az optimális testi, lelki és szociális közérzet biztosítását tartjuk célnak, akkor a nemi nevelés tulajdonképpen része az egészséges életmódra nevelésnek. A projekt célcsoportját képezik  a Kovászna megye líceumi tagozatú diákok, valamint a roma közösségek.

A kampány keretében a különböző érintett témák:

  • ismeretek, információk biztosítása az emberi nemiségről, beleértve a növekedést és fejlődést, a fajfenntartást, a nemi szervek anatómiáját és fiziológiáját, a terhességet és szülést, a fogamzásgátlást és abortuszt, a szexuális visszaéléseket, a HIV/AIDS-t  és más, nemi úton terjedő betegségeket.
  • A szexuális attitűdök és értékrendek megismerésének lehetőségét biztosítani a fiataloknak, hogy kialakíthassák saját értékrendjüket, növeljék önbizalmukat, megértsék felelősségüket önmagukkal és másokkal szemben
  • A felelősségteljes szexuális viselkedés gyakorlatának elősegítése, beleértve a tartózkodást az éretlen, túl korai nemi kapcsolatoktól, s a szexuális egészség védelmét a megfelelő óvszerek használatával. (Nem kívánt terhességek, nemi úton terjedő betegségek és szexuális visszaélések elkerülése.)
  • a szexuálisan is egészséges felnőtté válás.

Képek az eseményekről:

img1 img2 img3 img4img5 img6

A 2015-2016 iskolai tanévtől kezdődően ezzel a programmal közösen elkezdődik  az “Együtt a mellrák ellen” információs projekt  is, amelynek a célja a korai stádiumban levő emlődaganatok felfedezése és kezelése. A projekt 2013. augusztus és 2015. július között zajlott az országban. A Kovászna Megyei Közegészségügyi  Igazgatóság, egészségnevelési osztálya is csatlakozik ehhez a kampányhoz 2015. októberétől, információkat adva a tanulóknak a lehetőségekről.

2016. január-február hónapokban ez a kampány a kovásznai  Kőrösi Csoma Sándor líceumban zajlik a IX–XII. osztályos tanulóknak, a következő napokon: 2016.01.26., 2016.02.02.,  2016.02.16 és  2016.02.23., 09:00-11:00 óra között.