„Együtt az orvosi asszisztensekért és szülésznőkért! Megelőzéssel egészség mindenkinek!” tájékoztató kampány - 2020. április 7.

Az áprilisi hónapban, az Egészségügyi Minisztérium, az Egészségértékelési és -fejlesztési Országos Program által, finanszírozza és megszervezi a „Együtt az orvosi asszisztensekért és bábákért! Megelőzéssel egészség mindenkinek!” tájékoztató kampányt, kampány, amelyet az Egészség Világnapjának ünneplése eredményezett, április 7. napján, ami felhívja a közfigyelmet az orvosi asszisztensek és szülésznők  kulcsfontosságú szerepére a megelőző egészségügyi ellátások biztosításában.

Az 1948-as évben, az Egészségügyi Világszervezet (EVSZ) volt a gazdája az egészségnek szánt első világszintű találkozónak, melynek keretében elhatározásra került az Egészség Világnapjának megtartása április 7. napján. Az Egészség Világnapja először az 1950. évben került megtartásra és minden évben egy-egy nagy jelentőséggel bíró, globális egészséget érintő témát közelít meg. A 2020. évben, az Asszisztensek és Szülésznők Nemzetközi Éve, az Egészség Világnapja az orvosi asszisztensek és szülésznők egészségügyi ellátási rendszerben az egész világon betöltött életfontosságú szerepét emeli ki és hangsúlyozza az orvosi asszisztens és szülésznő mesterség megerősítésének szükségességét. A becslések szerint 7,3 millió orvosi asszisztens és szülésznő van az Egészségügyi Világszervezet Európai Térségében. Ez a szám nem felel meg a jelenlegi és jövőbeli tervezett szükségletek kielégítésének. Romániában az orvosok és orvosi asszisztensek aránylag alacsony az EU átlagaihoz képest: 6,4 orvosi asszisztens / 1 000 lakos az EU 8,4 értékéhez képest. Romániában a 2009-2018 közötti időszakban: az egészségügyi személyzet átlagszáma csökkenést mutatott 2009 és 2014 között, viszont a 2015. évtől kezdődően az egészségügyi személyzet átlagszáma nőtt, 2018-ban 12% nagyobb lévén, mint 2009-ben.

A kampány célcsoportjai a következők: az általános lakosság és az egészségügyi asszisztensek és szülésznők

A kampány célja a tájékozottsági szint növelése a következőket illetően:

-       az általános lakosságé az orvosi asszisztensek és szülésznők szerepéről a közösségben és az egészségügyi egységekben a megelőző egészségügyi ellátások biztosításában

-       az orvosi asszisztenseké és szülésznőké a megelőző egészségügyi ellátások biztosításának tevékenységeiről és az ezek biztosításához rendelkezésre álló eszközökről.

 A kampány megyei szinten a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság által kerül alkalmazásra, a kampány módszertani támogatását az Országos Közegészségügyi Intézet biztosítja.

 Infografika -„Együtt az orvosi asszisztensekért és bábákért! Megelőzéssel egészség mindenkinek!” - Egészség Világnapja - 2020. április 7.