„Egészség mindenkinek” - Az Egészség Világnapja - 2023. április 7.


Minden évben április 7. napján kerül megünneplésre az EGÉSZSÉG VILÁGNAPJA, amikor minden egyén és közösség a jobb egészségügyi állapot előnyeire fordítja figyelmét.
Idén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezen alkalommal ünnepli fennállásának 75. évfordulóját. Az Egészségügyi Világszervezet egy olyan nemzetközi szervezet, amelynek célja, hogy világszerte a lehető legmagasabb szintű egészséget biztosítsa azáltal, hogy vezető szerepet vállal a globális egészségügyben, meghatározza a globális egészségügyre vonatkozó normákat, formálja az egészségügyi kutatási programokat, figyelemmel kíséri és értékeli az egészségügyi trendeket és problémákat, valamint támogatja az etikus és bizonyítékokon alapuló politikát.

A közegészségügy javítására irányuló tevékenység 75 éves fennállását ünnepelve minden korcsoportra és a jó egészséghez hozzájáruló valamennyi szempontra összpontosítunk. Ez egyúttal alkalmat ad arra is, hogy visszatekintsünk az elmúlt hét évtizedben elért közegészségügyi sikerekre, amelyek az életminőség javulását eredményezték, és hogy cselekvésre ösztönözzük a jelen és a jövő kihívásainak kezelését.

Az Egészségügyi Világnap tevékenységeinek célja, hogy felhívja a figyelmet az egészségügyi problémákra és azok megértésére, valamint támogassa a helyi és nemzetközi közösségeket abban, hogy az egészség javulását eredményező cselekvésekben vegyenek részt.

A világ lakosságának mintegy 30%-a nem fér hozzá az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz. Világszerte mintegy 930 millió embert fenyeget a szegénység kockázata az egészségügyi kiadások miatt, amelyek néha a háztartás költségvetésének 10%-át vagy annál is többet tesznek ki. Emellett a COVID-19 világjárvány az országok 92%-ában további zavarokat okozott az alapvető szolgáltatások tekintetében.

Az általános egészségügyi szolgáltatások lefedettsége pénzügyi védelmet és hozzáférést biztosít az alapvető minőségi szolgáltatásokhoz, elősegíti a családok és közösségek jólétét, védelmet nyújt a közegészségügyi válságok ellen. Ahhoz, hogy az ez évi jelmondat – „Egészség mindenkinek” – valósággá váljon, szükségünk van a következőkre:

  • Biztosítani, hogy az emberek és a közösségek hozzáférjenek a magas színvonalú egészségügyi szolgáltatásokhoz, hogy gondoskodni tudjanak saját és családjuk egészségéről;
  • Az egészségügyi szakemberek minőségi, emberközpontú ellátást nyújtsanak;
  • Olyan politikai döntéshozókra, amelyek elkötelezettek az egyetemes egészségügyi lefedettségbe való befektetés mellett.

Ugyanakkor a szakképzett egészségügyi személyzet 2023-2030 között várható hiánya miatt az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint az egészségügyi rendszereket az egészségügyi alapellátás (EAE) megerősítésére kell átirányítani. Az egészségügyi alapellátás által az alapvető egészségügyi beavatkozások 90%-át le lehet fedni és a fenntartható fejlődési célok előre jelzett egészségügyi előnyeinek 75%-át el lehet érni.

Az egészségügyi alapellátási beavatkozások kiterjesztése az alacsony és közepes jövedelmű országokban 60 millió életet menthet meg, és 2030-ig 3,7 évvel növelheti a várható átlagos élettartamot.

Forrás: World Health Day (who.int)

Poszter - (fordítás) „Egészség mindenkinek” - EGÉSZSÉG VILÁGNAPJA - 2023. április 7.